Söndag 20 Jun
Stockholm

Vem bränner bibeln i Sundsvall?

På torsdagsmorgonen hittades brännskadade bibelsidor utanför en kyrka i Sundsvall.
1 av 2
På torsdagsmorgonen hittades brännskadade bibelsidor utanför en kyrka i Sundsvall. Foto: Scanpix OBS Bilden är ett montage
Vem eller vilka som ligger bakom är ännu okänt.
2 av 2
Vem eller vilka som ligger bakom är ännu okänt. Foto: tt bild

När personalen på GA-kyrkan i Sundsvall skulle börja förbereda inför morgonmässan på torsdagsmorgonen möttes man av en obehaglig överraskning. Någon eller några hade roat sig med att elda upp bibelsidor utanför kyrkan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
GA-Kyrkan

GA-Kyrkan, eller Gustav Adolfs kyrka som den formellt heter, stod färdig 1894 och ligger på Floragatan i Sundsvall. I oktober 1988 utsattes kyrkan för ett brandattentat och var inte renoverad och klar för gudstjänster förrän i september året efter. 

Att biblar bränns är ingen vanligt förekommande händelse i Sverige men på torsdagsmorgonen slog någon eller några till mot GA-kyrkan i Sundsvall. Utanför kyrkan låg brända bibelsidor utspridda.

– Det upptäcktes när personal kom hit inför morgonmässan, säger kyrkans informatör Camilla Sellberg till Sundsvalls Tidning.

Händelsen har polisanmälts

Förra påsken klottrade någon eller några okända personer satanistiska budskap på kyrkans port men om det finns något samband kan inte kyrkan svara på.

  – Jag vet inte varför någon har gjort det. Vi har valt att inte lägga någon värdering i det utan det är en brottslig handling som är polisanmäld och sen får vi se vad polisen kommer fram till, säger Camilla Sellberg till Nyheter24 och fortsätter:

– De allra flesta människor ser kyrkan som en stilla, vacker och fridfull plats och respekterar det.

Ovanligt med bibelbränning

Skadegörelse mot kyrkor är inte speciellt ovanligt men oftast handlar det om krossade fönster och stöld av kopparföremål. Att det eldas biblar är inget som någon av de flertalet olika personer inom svenska kyrkan som Nyheter24 har varit i kontakt med har hört talas om tidigare.

– Det handlar om skadegörelse, försök till mordbrand och om allvarliga busstreck, säger Per Westberg från svenska kyrkan till Nyheter24 om händelserna i Sundsvall.

Kommentera
Kopiera länk
Dela