Torsdag 11 Aug
Stockholm

Dela på disken - men de sågar forskningen

Brunnberg och Blondinbella håller inte med forskningen.
1 av 4
Brunnberg och Blondinbella håller inte med forskningen. Foto: Stella Pictures
Ulf Brunnberg.
2 av 4
Ulf Brunnberg. Foto: Stella Pictures
Isabella Löwengrip.
3 av 4
Isabella Löwengrip. Foto: Charlotte Brunzell/ALL OVER PRESS
Löwengrip med fästmannen Odd Spångberg.
4 av 4
Löwengrip med fästmannen Odd Spångberg. Foto: Stella Pictures

Ojämställda par lider i större utsträckning av psykiska problem visar en ny studie. Struntprat tycker Ulf Brunnberg som är kritisk.
– En karl gör inget han inte själv vill, säger han till Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Kan olyckliga män vara lösningen?"

Män blir olyckliga av ojämställda förhållanden. Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz tror att den senaste forskningen kan få jämställdheten att äntligen sluta vara en kvinnofråga.

Läs hennes krönika här.

UMEÅ. Inga tjänar på ett ojämställt förhållande. Det visar en ny studie som gjorts under mer än 30 år.

Studien är gjord av Lisa Harrysson som är doktorand i folkhälsovetenskap på Umeå universitet. Den baseras på enkätsvar, och intervjudata från 1000 personer som följts sedan 1981. Svaren på frågorna rör den självupplevda arbetsbelastningen i hemmet och det egna välbefinnandet.

– Resultatet visar att det finns tydliga genusmönster i våra förhållanden. Kvinnor tog ett större ansvar för hemarbete och män ett mindre, säger Harrysson till Nyheter24.

"Kvinnor klarar allt själva? Det är ju löjligt!"

Ingen part tjänade på den ojämlika fördelningen. Kvinnorna blev tröttare och männen upplevde en känsla av stress över att inte räcka till. På längre sikt kan psykisk ohälsa även leda till allvarligare problem som sjukdomar och förtidig död.

Ulf Brunnberg, som tidigare varit ute i debatten och ivrigt förespråkat skillnader mellan män och kvinnor, tror inte att vägen till lycka ligger i att dela exakt lika på dammsugningen i hemmet.

– Jag har varit gift i nio år och när vi skiljde oss berodde det inte på sådana trivialiteter, säger han till Nyheter24. 

Brunnberg menar även att "den militanta feministrörelsens framfart" är en farlig utveckling.

– De gör ingen skillnad mellan män och kvinnor, vilket skapat en vanföreställning om att kvinnor klarar allt själva - det är ju löjligt!, säger han.

Blondinbella: "Vi har jämställdheten i oss"

Även Isabella Löwengrip, alias Blondinbella, ställer sig frågande till sambandet mellan ojämställdhet och psykisk ohälsa. Hon tror inte att man kan dra några slutsatser som man gör i studien. Att diska? Det är väl bara att göra!

– I vår generation har vi jämställdheten i oss. Jag tror att man är illa ute när man hela tiden diskuterar vems tur det är att göra något. Jag och min pojkvän Odd är ett team, säger Löwengrip hon till Nyheter24.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.