Vägrade köra vidare
1 av 3
SJ vägrade köra vidare förrän mannen gått av. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Kvinna
2 av 3
Emma Boxner blev vittne till hur flera män slet i mannen. - Foto: Foto: Privat
Tomt tåg
3 av 3
Efter att någon tjuvrökt inne på toaletten utlöstes tågets brandlarm. - Foto: TT BILD

SJ uppmanade resenärer att slänga av man som tjuvrökte

Den tjuvrökande mannen vägrade lämna SJ-tåget. Då uppmanade konduktören hundratals resenärer att kasta ut mannen som beskrevs som "mörkhyad".
– Det blev en väldigt hotfull stämning, säger ett vittne.


SJ:s mejl till vittnet

När vittnet mejlade SJ om händelsen fick hon det här svaret:

"SJ:s regler är att vi behandlar alla lika oavsett hudfärg. Om det är på det här sättet så har SJ betett sig felaktigt och det beklagar vi i sådant fall. Att vår personal ber våra resenärer om hjälp så att merparten av våra resenärer slipper onödiga förseningar är både bra och mänskligt. Om ordet ALLA använts så är det lite väl mycket att ta i. Vi ser allvarligt på detta och kommer under torsdagen följa upp vad som egentligen hänt".

STRÄNGNÄS. Ett brandlarm utlöstes på ett SJ-tåg från Stockholm till Eskilstuna under onsdagskvällen. Det visade sig att en man tjuvrökt inne på en av tågets toaletter, men när SJ-personal bad mannen att kliva av tåget vid Strängnäs station vägrade han.

Då gick konduktören längs korridoren och förklarade för flera resenärer att en "mörkhyad man" rökt inne på toaletten och att det var därför tåget stod still. Sedan uppmanade hon resenärerna att slänga av mannen från tåget. En uppmaning som ett vittne Nyheter24 talat med och flera andra personer på tåget reagerade starkt på.

– Konduktören betonade att han var mörkhyad flera gånger. Jag tycker att man allt oftare ser sådana här fall i samhället och det är skrämmande. Sedan sa hon i högtalarsystemet att tåget inte skulle åka vidare förrän mannen gick av och hon uppmanade oss att slänga ut mannen om vi inte ville bli försenade, säger vittnet till Nyheter24, och fortsätter:

– Det slutade med att flera förbannade människor gick fram till mannen och började hetsa, skrika och dra i honom. Efter ganska lång tid såg jag att mannen lämnat tåget. Det är oklart om han tvingades av eller om han gick av självmant. Men det är oavsett helt sjukt att något sådant här kan hända.

"Utsatte resenärerna för fara"

När mannen lämnat tåget förklarade SJ att man skulle åka vidare. Polis hade kallats till platsen men det skulle ta över en timme för dem att komma dit.

– Det är klart att man absolut inte får röka på ett tåg, men SJ har inte rätt att hetsa folk att kränka den här mannen. Konduktören utsatte resenärerna för större fara än vad mannen gjorde genom att ta ett bloss på toaletten.

Anders Edgren på SJ:s presstjänst beskriver situationen som "jätteknepig", men menar att konduktören endast agerat mänskligt och försökt hjälpa resenärerna. Enligt Edgren uppmanade ingen resenärerna att "knuffa eller slänga" av mannen.

– Det är skillnad mellan att knuffa och avhysa någon. Om man knuffar tar man till våld om man avhyser någon håller man i eller leder någon av tåget, säger han till Nyheter24.

Är det okej att era konduktörer uppmanar resenärer att få personer att lämna tåget?

– Vi tycker faktiskt att det här är bra. Det skulle ta över en timme för polisen att komma till platsen och alternativet hade varit att alla resenärer skulle bli över en timme försenade. Det är bara rent mänskligt att be om hjälp om man hamnar i en jobbig situation. Jag tycker att det är för lite sådant i samhället, säger Edgren till Nyheter24.

Men kan du förstå att flera resenärer upplevt situationen som hotfull?

– Ja, det kan jag förstå, men de behöver inte hjälpa till. Det kanske finns någon polis eller ordningsvakt på tåget som vet exakt hur man ska agera vid sådana här tillfällen. Då är det väl bra att be om hjälp.

SJ
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.