På ett nätforum kan unga köpa och diskutera droger helt öppet.
1 av 3
På ett nätforum kan unga köpa och diskutera droger helt öppet. - Foto: © Thinkstock LLC
På Silk Road byter nätdroger ägare kors och tvärs.
2 av 3
På Silk Road byter nätdroger ägare kors och tvärs. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
"Kim" har hittills fått hem alla beställningar.
3 av 3
"Kim" har hittills fått hem alla beställningar. - Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Här köper unga droger på nätet – helt öppet

På ett öppet nätforum tillåts unga diskutera, rekommendera, köpa och sälja droger – helt öppet. "Det är mycket oroväckande och tyvärr allt vanligare", säger Stewe Alm, narkotikaexpert vid Rikskriminalpolisen, till Metro.


Alerta säljare

Det är lätt att registrera sig på det aktuella forumet. Metros reporter blev snabbt medlem och besvarade en annons gällande amfetamin och cannabis.

Inom en timme hade säljaren hört av sig.

Säljaren delade ut sitt telefonnummer och erbjöd sig att träffas redan samma dag eller skicka drogerna via post.

Metro köpte aldrig några droger.

”Tänkte kolla om det finns något intresse här på forumet om att ta in riktigt Dunder Heroin?”

Det är en av flera liknande och ofta förekommande frågor på ett nätforum där unga kan köpa knark på nätet.

Handeln – som innefattar kokain, cannabis, heroin och amfetamin – sker helt öppet och polisen står maktlös.

– De här sidorna vänder sig till en yngre generation som växt upp med internet. Det har blivit som en form av kultur, där man diskuterar vilka droger man använt och rekommenderar säljare till varandra. Det är väldigt svårt för oss att stoppa och polisen har tyvärr inte hängt med i utvecklingen, säger Stewe Alm, narkotikaexpert vid Rikskriminalpolisen, till Metro.

"Anmärkningsvärt"

Forumet har närmare 900 registrerande medlemmar och fokus ligger på att köpa, byta och sälja droger. Medlemmarna diskuterar även droger och rekommenderar preparat för andra.

När en affär väl görs upp sker leverans via normal postgång eller "live". Då träffas säljare och köpare och gör upp affären, ofta i någon av Sveriges större städer, så som Stockholm, Göteborg eller Malmö.

– Vi går mot en utveckling där narkotikamarknaden håller på att svänga över till internet. De här sidorna blir allt vanligare, och alla former av droger finns där. Det är anmärkningsvärt, säger Stewe Alm till Metro.

"Det finns ingen garanti, men..."

Nyheter24 har tidigare skrivit om den anonyma, nätbaserade marknadsplatsen Silk Road.

Genom att handla med anonyma pengar, Bitcoin, och logga in med anonymiseringstjänsten Tor, kan vem som helst göra vad som helst utan att bli påkommen - nästan.

– Det finns aldrig en garanti på att man är helt säker men det är en risk man å andra sidan alltid tar, sa användaren "Kim" som hitills är nöjd med det Silk Road har erbjudit, till Nyheter24.

Silk Road har jämförts med den globala marknadsplatsen Ebay men med inriktning på narkotikapreparat. Och leveransvillkoren är goda. 

– Beroende på vilket land man köper från varierar leveranstiden men jag har hittills fått alla varor jag beställt utan att de fastnat i tullen, berättar Kim som klickat hem ungefär 20 leveranser totalt, sa användaren "Kim" till Nyheter24 då.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!