Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kommun klassade flyktingar som smittorisk

- 11/04/2013, 17:44
Vad händer om Sotenäs kommun "anstormas" av flyktingar?

Vad händer om Sotenäs kommun "anstormas" av flyktingar?

SCANPIX SWEDEN

Flyktingar som anländer med båt och medför smitta. Det fruktar hamnkommunen Sotenäs i en risk- och sårbarhetsanalys från 2010.

SOTENÄS. "Anstormning av flyktingar".

Det angav Sotenäs kommun som en av flera oönskade händelser, likt naturkatastrofer och liknande, i kommunens risk- och sårbarhetsanalys från 2010.

Hamnkommunen skrev dessutom att flyktingar troligen anländer sjövägen – och att de kan medföra smitta.

Formuleringar som nu, tre år senare, möter kritik.

– Vi tycker att formuleringen låter flyktingfientlig, säger socialdemokratiska oppositionsrådet Britt Wall till Bohuslänningen. 

Men Sandra Ylinenpää, kommunens miljö– och säkerhetssamordnare som sedan 2011 arbetar med analysen, menar att man inte vill utesluta vad som skulle kunna hända.

– Vi pratar om det som en extraordinär händelse. Det skulle behövas ett väldigt stort antal flyktingar för att det skulle bli ett problem. Men i analysen vill vi inte helt bortse från sånt som är halvt orimligt, förklarar hon till Bohuslänningen.

"Man måste vara noga"

Ylinenpää håller dock med om att formuleringen kan uppfattas som rasistisk.

– Jag kan tycka att formuleringen kan uppfattas som främlingsfientlig, men det är svårt att formulera det på något annat sätt och samtidigt få fram vad man menar.

Nu vill politikerna att formuleringen ska ändras.

– Vi tyckte att det lät flyktingfientligt när vi läste det. Risken handlar inte om flyktingar utan om en onormal anstormning av människor som skapar logistikproblem. Varifrån de kommer spelar mindre roll, säger Britt Wall.

Frågan är bara varför ingen har reagerat förrän nu.

– Vi reagerade inte så starkt då som nu. Personligen tror jag att det beror på att främlingsfientligheten ökar i Sverige och därför måste man vara extra noga med hur man uttrycker sig och vad man säger, säger Wall till Bohuslänningen