"Det kom fler än vi fick plats med",<br>säger initiativtagaren Anna Ardin (mitten).
1 av 11
"Det kom fler än vi fick plats med",<br>säger initiativtagaren Anna Ardin (mitten). - Foto: Scanpix
Anna Ardin är en av organisatörerna till en demonstration till stöd för Omar Mustafa
2 av 11
Anna Ardin är en av organisatörerna till en demonstration till stöd för Omar Mustafa - Foto: SCANPIX SWEDEN
Omar Mustafa.
3 av 11
Omar Mustafa. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Socialdemokraterna i Stockholms ordförande Veronica Palm att det var en "ohållbar situation" som ledde till att man ansåg att Mustafa bör avgå.
4 av 11
Socialdemokraterna i Stockholms ordförande Veronica Palm att det var en "ohållbar situation" som ledde till att man ansåg att Mustafa bör avgå. - Foto: SCANPIX SWEDEN
"Jag stödjer Omar Mustafa".
5 av 11
"Jag stödjer Omar Mustafa". - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det var många närvarande som blev intervjuade av media.
6 av 11
Det var många närvarande som blev intervjuade av media. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det kom fler demonstranter än väntat.
7 av 11
Det kom fler demonstranter än väntat. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Anna Ardin med megafon.
8 av 11
Anna Ardin med megafon. - Foto: SCANPIX SWEDEN
9 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
10 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN
11 av 11
- Foto: SCANPIX SWEDEN

"Muslimer vet inte om de kan rösta på S längre"

Ett hundratal socialdemokrater slöt under måndagen upp för att visa sitt stöd för Omar Mustafa – samt protestera mot det egna partiet. Många av de närvarande tillhörde partiets muslimska väljare. "Väldigt många sa att de inte vet om de fortfarande kan rösta på Socialdemokraterna", säger Anna Ardin, initiativtagare till demonstrationen.


Ville få dem att erkänna "lögner"

Demonstrationen på Sveavägen i Stockholm gick delvis ut på att kräva att "alla som står för lögnerna ska be om ursäkt", säger Anna Ardin till Nyheter24 och syftar på det drev och de anklagelser som har ägt rum den senaste veckan.

– Jag varit upprörd sedan i måndags då jag såg början av drevet. Sedan är det en otäck utveckling och otroligt många lögner som profilerats av stora debatterörer, som Mona Sahlin, och som folk ute i landet baserat sin uppfattning på, säger Ardin till Nyheter24.

Läs mer om besvikelsen inom Socialdemokraterna och dagens protestaktion efter Omar Mustafas avgång. 

STOCKHOLM. Omar Mustafa, tidigare nyinvald ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse, meddelade i lördags att han avgår.

Avgången kom efter att Mustafa blivit hårt ifrågasatt och anklagats för att ha samröre med kvinnofientliga, antisemitiska och homofientliga personer och rörelser i egenskap av ordförande för islamiska förbundet.

Som Nyheter24 skrev under söndagen planerades en stöddemonstration för Mustafa – tillika protestaktion mot Socialdemokraterna – utanför Socialdemokraternas hus på Sveavägen i Stockholm på måndagen.

Anledningen är att man anser att media och politiker pekat ut Mustafa på felaktiga grunder.

– Vi ska träffa de som går hem från arbetet och dela ut flygblad. Vi ska visa att vi kräver att alla som står för lögnerna ska be om ursäkt. Att man måste kunna vara aktiv muslim och socialdemokrat samtidigt. Att det inte är okej att ha en bevisbörda på den som är anklagad. Man måste ha någon form av bevis. Man kan inte tvinga Omar att försvara sig utan att det finns några belägg, sa initiativtagaren Anna Ardin till Nyheter24 då.

Hög andel muslimer

På måndagskvällen, efter att demonstranterna gått hem, berättar Anna Ardin om ett större intresse än väntat men också om många besvikna socialdemokrater.

– Vi avslutade demonstrationen men folk dröjde sig kvar och fortsatte att diskutera med socialdemokrater som planerade att gå ur partiet och om det är den bästa strategin, säger Ardin till Nyheter24, och berättar att besvikelsen bland partiets muslimska väljare är stor:

– Det var väldigt hög andel muslimer som var där och stöttade och det var väldigt många som sa att de inte vet om de fortfarande kan vara medlemmar eller rösta på Socialdemokraterna. 

Stödet för Socialdemokraterna har hittills varit stort bland landets muslimska väljare. Man uppskattar att 7 av 10 muslimer lägger sin röst på Socialdemokraterna. Men efter den senaste veckans debatt och utveckling är det många som funderar på andra alternativ.

Saknar stöd hos (S)

– Man tycker inte att det finns ett tydligt stöd för att vara muslim och medlem i Socialdemokraterna. Och det var just det som den här demon handlade om: Att man ska kunna vara både och.

Enligt Ardin avslutas dock inte kampen med dagens manifestation.

I maj planerar man ytterligare aktiviteter.

– Vi planerar just nu att arrangera ett seminarium på första maj om islamofobi är något nytt i svensk politik. Vi har försökt att nå föreläsare som kan se på skillnader och likheter med antisemitism som funnit i svensk idétradition länge, och likheter med andra typer av religionsfobi, säger Ardin till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!