"Även om det är fullt kärnvapenkrig utanför kan du läsa dina mejl"
Långt inne i ett berg i Nacka ligger en av Sveriges säkraste arbetsplatser. Nyheter24 fick följa med in i Swedish Datacenters lokaler.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Nyheter24 har tidigare skrivit om det stora datacentret som Facebook bygger i Luleå.
Väl färdigt ska det bli Europas största datacenter.
STOCKHOLM. I ett bergrum precis bredvid Nacka Station sitter Karl Lindqvist, vd, delägare och försäljningschef för Swedish Datacenter och dricker kaffe. Ovanför hans huvud vilar 40 meter granit.
– När vi kom in här såg det ut som värsta månlandskapet, säger han till Nyheter24.
Efter att ha fått tillträde till de gamla transformatorstationslokalerna 2007 fick man ägna nästan fyra år åt att städa ur och röja upp i lokalerna. Vetskapen om att det gamla bergrummet överhuvudtaget fanns kom på ett något oortodoxt sätt.
– Det var en av delägarna som satt på en grillkväll över en bira och pratade med en kille som visade sig jobba på Nacka Energi.
Insprängt i berget
Från och med förra året började företaget, som Karl Lindqvist beskriver mer eller mindre som en fastighetsvärd för serverhallar, att släppa in kunder. Bergrummet var från början en gammal transformatorstation och är i princip ett femvåningshus, insprängt i berget. När det byggdes 1948 kostade bygglovet svindlande 25,50 kronor.
Bara att kliva in är lite av en upplevelse. Först in genom två, tämligen anonyma, men stora dörrar för att sedan gå genom en 40 meter lång tunnel innan man passerar genom två 60 centimeter tjocka pansardörrar.
– Även om det är fullt kärnvapenkrig utanför så kan du läsa dina mejl. När det här byggdes var inte frågan om tredje världskriget skulle komma utan ryssen stod ju där ute så frågan var ju när.
Högsta civila säkerhetsklassningen
Just det innebär att vi, när den här intervjun äger rum, bör befinna oss på en av Sveriges säkraste platser. Skulle någon av okänd anledning bestämma sig för att kärnvapenbomba Stockholm sitter vi säkert. Och med god elförsörjning dessutom.
– Vi har 1 600 kvadratmeter och plats för mer än 400 rack här inne. Gränsen för oss går vid tre megawatt ström.
Kunderna som hyr datahallar kommer både från Sverige och utlandet, bland annat från Holland och Tyskland. Närvaron från de olika kunderna varierar. Vissa är aldrig på plats, andra dyker upp dagligen. Exakt vilka det är som hyr in sig är sekretesskyddat men det finns ett stort intresse.
– De stora försäljningsargumenten är främst säkerheten. Vi har den högsta civila säkerhetsklassningen man kan ha. Sen jobbar vi även mycket med miljön.
Miljöfrågan viktig
Just miljöfrågan är något som Karl Lindqvist gärna återkommer till.
– Om saker och ting ska bli grönt på riktigt så tror jag att näringslivet måste ta sitt ansvar, vi som sitter i företagsledningar måste ta ansvar på riktigt. Jag tror inte att man kan ha en fungerande verksamhet utan att ta sitt ansvar.
It-branschen har enligt Karl Lindqvist större möjligheter än de flesta andra att just anpassa sig till den nya verkligheten. Dels för att man bygger något från grunden och, framförallt, ju mindre energi som går åt desto billigare blir det för företagen. Utvecklingen går snabbt framåt och kostnaden för att hålla it-utrustningen igång, med fläktar och annat, blir ständigt mindre. Framförallt i Sverige.
– Det är rätt fräckt att Sverige sitter på kartan nu, jag menar Facebook bygger uppe i Luleå. Det finns tre länder som man vill bygga i nu och det är Sverige, Kanada och Finland.
"Som 58 bastuaggregat"
Att just de tre länderna ligger i framkant beror på det geografiska läget, man kan utnyttja den naturliga kylan.
– Det är ju skönt att det är sol ute nu men är det sämre väder så är det ju ingen nackdel för oss, säger Karl Lindqvist med ett leende.
När vi kliver in i en av de 17 datahallarna förstår man varför kylningen är så viktig. Varje rackskåp motsvarar ungefär ett bastuaggregat. Fullt utbyggt så rymmer hallen 58 stycken datarack. Ungefär motsvarande 58 stycken bastuaggregat på 130 kvadratmeter. Trots det så hålls värmen nere.
– Vi suger ut den, helt enkelt, förklarar Karl Lindqvist.