Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snövit i bråk om nakenkonst på skola

- 10/05/2013, 07:34 -
Här är två av bilderna i konstverket.
1 av 4

Här är två av bilderna i konstverket.

Snövit Hedstierna

Hedstiernas fotografier har debatterats på Akademin Valand i snart ett år.
2 av 4

Hedstiernas fotografier har debatterats på Akademin Valand i snart ett år.

Snövit Hedstierna

Hon menar att flera lärare försökt stoppa henne.
3 av 4

Hon menar att flera lärare försökt stoppa henne.

Snövit Hedstierna

Konstnären själv: Snövit Hedstierna.
4 av 4

Konstnären själv: Snövit Hedstierna.

Snövit Hedstierna

Snövit Hederstiernas konstverk har inte fallit alla lärare på skolan i smaken. På fotografier ses personer titta på sina blottade könsorgan med hjälp av speglar.
– Jag vill skildra hur personer ser på sin kropp och kön, säger konstnären själv.

GÖTEBORG. Bilder på kvinnor som tittar på sina egna könsorgan i speglar. Detta har fått lärare på Akademin Valand i Göteborg att reagera. Konstnären Snövit Hedstierna menar att man försökt stoppa henne.

– Jag har känt att jag har motarbetats på olika sätt, säger hon till Nyheter24.

"Vill skildra hur personer ser på sitt kön"

Hon har bestämt sig för att dra tillbaka verket "Practices of Looking" från vårens examensutställning. Bland annat ska lärare ha försökt få henne att photoshoppa bilderna i efterhand.

– I normala fall ger lärare råd om hur man kan utveckla verket. Här har det bara handlat om att jag ska släppa fotograferandet helt och kanske skriva en text bara i stället, säger Hedstierna.

Varför tror du att du fått dessa reaktioner?

– Det är en jättebra fråga. Jag kan bara spekulera, men jag tror det har med deras personliga åsikter att göra. Och idéer om vad en kvinna är.

Vad vill du säga med det här verket?

– Jag vill skildra hur personer ser på sin kropp och sitt kön. Fokus är på kroppsposition och blick snarare än könsorgan.

Skolan backade

Diskussionen om Hedstiernas konstverk har rasat hela läsåret. Men en av de ansvariga menar att det inte är något att lägga någon större vikt vid.

– Det här är en icke-fråga. Fakta är att Snövit kommer att visa fotografier av människor som undersöker sina genitalier så jag förstår inte vad problemet är, säger professor Jason Bowman till Göteborgs-Posten.

Det har handlat om att konstnären själv inte fått bestämma vilka bilder som ska ställas ut och var de ska hänga. Men efter ett möte på onsdagen fick Hedstierna klartecken om att hänga ut ytterligare en bild där man ser ett kvinnligt könsorgan i en av speglarna.