Söndag 16 Maj
Stockholm

Västeråspolis brottades med bäver: "Han hade en jävla tur"

Martin Östlund räddade bävern från att bli påkörd.
1 av 2
Martin Östlund räddade bävern från att bli påkörd. Foto: Polisen
Bävrar kan bli upp till 30 kilo tunga.
2 av 2
Bävrar kan bli upp till 30 kilo tunga. Foto: Scanpix

Bävern var på väg rakt mot motorvägen. Då ryckte polisen Martin Östholm in och stoppade gnagaren.

– Polismannen måste ha haft en jävla tur. De där tänderna går rakt igenom en människohand, säger Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Fredliga djur"

Enligt Jonas Wahlström är bävrar fredliga djur så länge de inte utsätts för hot. Det är ovanligt att de angriper människor men det förekommer att rabiessmittade individer går till attack.

År 2012 blev två systrar svårt skadade av en bäver när de simmade i en sjö i Virginia. Och i april i år dog en vitrysk man sedan en bäver bitit honom i låret.

VÄSTERÅS. En polispatrull var med om ett minst sagt annorlunda ingripande på en bensinmack vid Kopparbergsvägen under måndagen.

Polismannen Martin Östholm och en kollega tankade bilen när de fick syn på en "rejäl" bäver som med bestämda steg gick mot E18. Östholm reagerade snabbt och rusade för att stoppa bävern – något som utvecklades till en brottningsmatch.

– Det blev någon slags tjurfäktningsscen, där jag ville att han skulle gå åt rätt håll. Men i stället började den galoppera in mot bostadsområdet, säger Östholm till Vestmanlands Läns Tidning.

Fick hoppa ner i vattnet igen

Efter flera misslyckade försök kallade poliserna på förstärkning. Ytterligare en patrull kom till platsen och taktiken ändrades till att försöka fånga bävern.

 Jag lade skynket över bävern och vid tredje försöket gick det bra. Jag tror han blev riktigt glad när han fick hoppa ner i vattnet igen, säger Östholm till Vestmanlands Läns Tidning.

"Har rejäla gnagartänder"

Först efter den närgångna kontakten med bävern insåg Östholm att han utsatt sig för fara. Något som bekräftas av djurexperten Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström.

– Polismannen måste ha haft en jävla tur. De där tänderna går rakt igenom en människohand. Man ska aldrig gå fram till en bäver. De har rejäla gnagartänder och kan säga ifrån ordentligt om de blir trängda, säger Wahlström till Nyheter24.

Hur skulle polismannen gjort för att inte riskera att skada sig?

– Han agerade nog lämpligt eftersom bävern annars hade kunnat bli påkörd. Men man ska inte använda ett skynke. Det är bättre att ta något kraftigt, som en kvast. 

Här är ett dramatiskt Youtubeklipp som visar hur en man blir attackerad av en bäver:


Kommentera
Kopiera länk
Dela