Lördag 8 Maj
Stockholm

Efter Husby-upploppen: Nu anmäls polisen – av polisen

Nu ska polisernas agerande utredas.
1 av 9
Nu ska polisernas agerande utredas. Foto: SCANPIX
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Flera personer har uppgett att polisen kallat dem för "negrer" under söndagens upplopp i Husby. Nu har polisen anmält sin egen polisinsats.

– Det är för att Riksenheten för polismål ska avgöra om vi gjort något fel, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Det här är bara början"

Om nattens händelser var allvarliga så kommer det bli mycket värre. Det menar Muhammed Hakim, 27, en av de som själv var där när polisen sköt ihjäl en 69-årig man förra veckan.

– Tills vi kommer i bukt med poliserna som ska bete sig som cowboys, säger han.

HUSBY. Dagen efter oroligheterna i Husby vittnade flera personer om att de blivit slagna av poliser som även kallat dem för "negrer", "apor" och "råttor".

Nu väljer polisen att anmäla sin egen polisinsats till Riksenheten för polismål.

– Det har i dag förekommit uppgifter om att poliser ska ha slagit eller uttryckt sig olämpligt. Därför har vi valt att upprätta en anmälan så att en utredning får avgöra om vi gjort fel, säger Lars Byström, presstalesperson för Stockholmspolisen, till Nyheter24.

"Attackerade både äldre och yngre"

Byström förklarar att polisen lagt stora resurser på att utbilda personalen i hur man ska bemöta människor samt vilka ord som får användas. Han menar att ord som "negrer" och "råttor" är oacceptabla. 

Daniel Ghirmai är medborgarvärd i Husby. Enligt honom blev han och hans kollegor jagade av poliser som skrek att de var "luffare", "apor" och "pajaser". Ögonvittnet Quena Soruco hävdar att polisen attackerade en folkmassa med både yngre och äldre människor.

– Vem ringer man när polisen attackerar en?, frågar hon sig.

Nu ska polisernas agerande alltså utredas av Riksenheten för polismål.

Kommentera
Kopiera länk
Dela