Fredag 14 Maj
Stockholm

Radiokanal hånade Husbyungdomar

"Throwing Stones – Husbys bästa rockband".
1 av 4
"Throwing Stones – Husbys bästa rockband". Foto: Faksimil
En person antyder att han vill att ungdomarna ska skickas tillbaka till "deras länder".
2 av 4
En person antyder att han vill att ungdomarna ska skickas tillbaka till "deras länder". Foto: Faksimil
"Klockren".
3 av 4
"Klockren". Foto: Faksimil
En person länkar till låten "negerjävel". En annan person uttrycker kritik mot gruppen men blir snabbt påhoppad av andra.
4 av 4
En person länkar till låten "negerjävel". En annan person uttrycker kritik mot gruppen men blir snabbt påhoppad av andra. Foto:

Radiostationen publicerade en hånande bild med anledning av upploppen i Husby – och sparkade samtidigt igång rasistiska kommentarer i kommentarsfältet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt:

Den 13 maj sköts en 69-årig man till döds av polisen i Husby, något som lyfts fram som en av orsakerna till de kravaller som skakat stadsdelen de senaste dagarna.

I söndags kastade grupper av ungdomar sten mot polisen och ett antal bilar sattes i brand, något som fortsatte under måndagen och tisdagen.

STOCKHOLM. Morgonprogrammet Morronrock, på radiostationen Rockklassiker, publicerade i dag en bild på sin Facebooksida som visade ungdomar och barn med texten "Throwing Stones - Husbys bästa rockband". Bilden signerades med Jonas & Anton och programledare är just medieprofilerna Jonas Nilsson och Anton Körberg.

Vilka barnen och ungdomarna på bilden är framkommer inte men deras ansikten är fullt synliga. 

Bildpubliceringen väckte snabbt kritiska reaktioner, samtidigt som kommentarsfältet fylldes av hejarop, rasistiska kommentarer och klagomål.

"Skjuta skarpt"

Bland kommentarerna fanns länkningar till Eddie Meduzas låt "Negerjävel" och en kommentar från Tommy Ämtenmyr, fram tills nyligen Sverigedemokraternas sekreterare i Halmstad, som frågar "när bandet spelar i Rosengård". Samma Ämtenmyr har på Twitter re-tweetat meddelanden om att polisen borde "skjuta skarpt" mot ungdomarna i Husby.

En annan person frågar "vart e nästa spelning?", varpå någon svarar "Som dom bär sig åt... förhoppningsvis i deras hemland" Moahahaa!"

Vill inte kommentera

När Nyheter24 når radiostationen är det locket på.

– Det är olika ansvariga för Facebook varje dag, säger Morronrocks producent Lillemor Bäcke och hänvisar till "ansvarig på kanalen" som dessutom ska ringa upp.

När det inte händer ringer Nyheter24 upp programdirektören Håkan Morland.

– Jag har inte tid nu, kan du ringa sen?, säger Morland.

Nyheter24 försöker sedan nå honom ett flertal gånger utan svar. Nyheter24 har även sökt programchefen Daillou Axelsson som inte svarar.

Efter att bilden uppmärksammats har radiokanalen emellertid valt att ta bort den från Facebook.

Bilden har även varit omdiskuterad på twitter:

Fick rätt

"Vansinnigt"

 

"Osmakligt"

Kommentera
Kopiera länk
Dela