Nya bränder under natten mot torsdag.
1 av 6
Nya bränder under natten mot torsdag. - Foto: Facebook / SCANPIX
Upploppen i Husby inleddes natten till måndagen.
2 av 6
Upploppen i Husby inleddes natten till måndagen. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Många bilar har bränts.
3 av 6
Många bilar har bränts. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Brandkåren har haft mycket att göra.
4 av 6
Brandkåren har haft mycket att göra. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Liksom polisen.
5 av 6
Liksom polisen. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
I arbete.
6 av 6
I arbete. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Nya oroligheter i natt - brandmannens öppna brev efter sten i huvudet

För fjärde natten i rad skakades Stockholm av bränder och skadegörelse, toppat med stenkastning mot poliser och brandmän. Nu har en av de drabbade brandmännen publicerat ett öppet brev – efter att ha fått en sten i huvudet.


Brevet i sin helhet

"Till dig som kastade stenar på oss i natt.

I natt kastade du stenar på oss! Tack och lov var det bara en av ungefär 20 stenar som gick igenom rutan. Som tur var hade jag min hjälm på huvudet så stenen lämnade bara ett stort ärr i min hjälm.

Som tur var träffade du inte vår chaufför, han kunde köra oss där ifrån och han kunde lämna sin son på dagis i morse. Själv fick jag krama om min flickvän när jag kom hem, overklig omfamning! Som tur var skadades ingen annan fysiskt av de stenar du kastade på oss. Men du har påverkat mitt och mina vänners yrkesliv för all framtid!

Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil, jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök. Jag kommer att simma i iskallt vatten för att hjälpa din lillebror om han trillat ur en båt även fast det är iskallt i vattnet.

Jag kommer att hjälpa din mormor om hon får hjärtstillestånd och jag kommer även att hjälpa DIG om du går igenom isen en solig dag i mars. Varför gör du då så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!"

STOCKHOLM. Huvudstaden drabbades för fjärde natten i rad av stenkastning, bränder och skadegörelse. Oroligheterna, med epicentrum i Husby, spridde sig under natten till ett flertal andra stadsdelar, både söder och väster om staden.

Mycket av ilskan riktade sig åter mot polisen.

I Husby kastades det sten mot polisfordon och i Hagsätra attackerades en polispatrull och en polisman skadades. Dessutom sattes polisstationen i Rågsved i brand.

– Det är delar av poliskontoret som brunnit men elden släcktes av en patrull på plats, säger Towe Hägg från Stockholmspolisen till nyhetsbyrån TT.

Tjugotal stenar

Sammanlagt gjorde Stockholms brandförsvar efter klockan 18 i går omkring 90 utryckningar, och även många brandmän attackerades med stenar.

En av de brandmän som under natten utsattes för stenkastning i Stockholm har nu publicerat ett öppet brev på Facebook – riktat "till dig som kastade stenar på oss inatt".

I brevet skriver han om hur han och hans kollegor satt i en brandbil när den träffades av ett tjugotal stenar, varav en gick genom rutan och träffade den brevskrivande brandmannen i huvudet.

Skriver om känslan

"Som tur var hade jag min hjälm på huvudet så stenen lämnade bara ett stort ärr i min hjälm. Som tur var träffade du inte vår chaufför, han kunde köra oss där ifrån och han kunde lämna sin son på dagis i morse. Själv fick jag krama om min flickvän när jag kom hem, overklig omfamning! Som tur var skadades ingen annan fysiskt av de stenar du kastade på oss. Men du har påverkat mitt och mina vänners yrkesliv för all framtid!"

"Har också en familj"

Han fortsätter med att fråga varför det har skett, varför någon kastar sten mot en brandbil vars primära uppgift är att hjälpa andra.

"Jag kommer att hjälpa din mormor om hon får hjärtstillestånd och jag kommer även att hjälpa DIG om du går igenom isen en solig dag i mars. Varför gör du då så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!"

"Väldigt bra skrivet"

Brevet har nått stor spridning och har vid sjutiden på torsdagsmorgonen delats över 14 000 gånger.

På Facebook har brevet mottagit många stöttande kommentarer.

"Ja, mycket bra skrivet! Blir verkligen ledsen när jag läser detta...", skriver en person.

"Väldigt bra skrivet.. Vilken tur att ni klarade er så bra med tanke på situationen!" skriver en annan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.