Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polismannen är nu misstänkt – efter dödsskjutningen i Husby

- 28/05/2013, 16:53 -
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

SCANPIX

Den polis som sköt den 69-årige mannen i Husby för två veckor sedan är nu misstänkt för vållande till annans död. Dödskjutningen sägs vara anledningen till upploppen i förorten.

STOCKHOLM. Måndagen den 13 maj fick polisen ett samtal från Stockholmsförorten Husby där flera personer uttryckte att de kände sig hotade av en man utomhus. Mannen ska ha haft en stor kniv eller machete och försvann in i en lägenhet när polisen anlände.

Polisen bröt sig då in i lägenheten och när mannen dök upp sköt polisen honom. 

Enligt de första uppgifterna som kom in fördes mannen till sjukhus där han senare avled av sina skador. 

Polisen höll inne med uppgfter

Dödskjutningen sägs vara anledningen till upploppen i Husby som ägde rum under hela veckan i flera Stockholmsförorter. Många av de boende i Husby menade att polisen ljög om dödsskjutningen och att mannen dog på plats.

– Det var ett missförstånd mellan två beslutsförfattare och det har vi beklagat. Men det är på grund av dessa spekulationer väldigt viktigt att det sker en utredning. Personen var död hur som helst och det hade inte förändrat det om man konstaterat det på annat sätt. Sedan är det beklagligt att uppgifterna kom ut felaktig, säger Kjell Lindgren, presstalesman för polisen i Stockholm, till SVT Nyheter.

Tilldelas en offentlig försvarare

Nu är polismannen misstänkt för vållande till annans död och kommer tilldelas en offentlig försvarare.

– Det stämmer. Förordnandet av en offentlig advokat skedde 23 maj och polisen är misstänkt för vållande till annans död, säger Håkan Roswall, Riksenheten för polismål till SVT Nyheter.