Aktivisterna kom med banderoller med texten "Pedofil i området". OBS! Bilden är från ett annat tillfälle.
1 av 2
Aktivisterna kom med banderoller med texten "Pedofil i området". OBS! Bilden är från ett annat tillfälle. - Foto: Scanpix
Mannen friades av Göta hovrätt – något Realisten inte kollat upp.
2 av 2
Mannen friades av Göta hovrätt – något Realisten inte kollat upp. - Foto: Anna Hållams/Scanpix

Friad man hängdes ut som pedofil på nazistisk sajt

År 2006 friades en man i Borås från alla anklagelser om sexbrott. På onsdagen hängdes han dock ut som pedofil av nynazistiska Svenskarnas partis nättidning Realisten
– Det här är fruktansvärt, säger mannen.


Har polisanmälts

Under torsdagskvällen upprättades en polisanmälan mot personerna som satte upp banderoller och delade ut flygblad utanför mannens bostad.

Klockan 11 på torsdagsförmiddagen hade alla banderoller plockats ner.

BORÅS. På onsdagskvällen kom flera aktivister till mannens bostadsområde i Borås och delade ut flygblad och satte upp banderoller med texten: "Pedofil i området".

Enligt Borås Tidning var aktivisternas syfte att hänga ut en man som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för sexbrott. 

Mannens fullständiga namn skrevs ut på banderollerna och på Svenskarnas partis hemsida Realisten.  

"En historia utan dess like"

Men varken nättidningen eller personerna bakom aktionen hade enligt Borås Tidning kollat upp att mannen frikändes från alla anklagelser i Göta hovrätt 2006. En dom som gav mannen ett stort skadestånd.

– Det var en vidrig rättegång, en soppa och en historia utan dess like. Det var den absolut mest vinklade förundersökning som jag någonsin har sett, ett rent försök till justitiemord på min klient, säger mannens advokat Mari Schaub till Borås Tidning.

Efter misstaget publicerade Realisten en ny text.

"Det hela är mycket beklagligt och vi kan bara hänvisa till informationen från Borås Tidning som säger att mannen friats av hovrätten och därmed ska ses som oskyldig", skriver man.

"Har blivit förtalad"

Inför hovrättsförhandlingen kompletterade försvaret utredningen med ny bevisning och flera sakkunniga. Utöver det pekade man på flera brister i polisutredningen. Vilket senare friade mannen.

Mannen var inte hemma under onsdagskvällen och hade därför ingen aning om aktivisternas hatkampanj.

– Jag har blivit förtalad från första början, men de fann mig oskyldig och nu blir jag uthängd på det här sättet. Ska jag behöva gå igenom en sådan här pärs en gång till?, säger han till Borås Tidning.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!