Stenkastning mot polis och räddningstjänst rapporterades i flera områden i Stockholm.
1 av 4
Stenkastning mot polis och räddningstjänst rapporterades i flera områden i Stockholm. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Nu visar polisens skaderapport att 32 poliser skadades i upploppen.
2 av 4
Nu visar polisens skaderapport att 32 poliser skadades i upploppen. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Polisen ska nu följa utvecklingen för resten av året.
3 av 4
Polisen ska nu följa utvecklingen för resten av året. - Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
En polisman fick en sten i huvudet.
4 av 4
En polisman fick en sten i huvudet.

32 poliser skadades under Husbyupploppen

Upploppen i Husby beskrivs som en av de värsta händelserna som drabbat Stockholmspolisen. Nu visar skaderapporten att 32 poliser skadades.
– Vi är inga Hulken, säger Mika Eskelinen, polisens arbetsmiljösamordnare.


Fällor vanligt i Frankrike

Under upplopp i Frankrike har polisen länge sett att ungdomar gillrar fällor i form av bilbränder för att lura poliser.

Men efter Husbykravallerna, där liknande metoder användes, ska polisen se över utvecklingen för resten av året. Det skriver Dagens Nyheter.

HUSBY. Ungdomar lurade polisen i fällor och överöste dem med stenar. Nu kommer polisens skaderapport från Husbykravallerna.

Rapporten visar enligt Dagens Nyheter att 32 poliser skadades och att en av dem fick föras till sjukhus för att sys i huvudet. Utöver det fanns 52 andra allvarliga tillbud som kunde ha resulterat i personskada.

– Det här är en av de värsta händelserna som drabbat Stockholmspolisen. Det nya är att man går till angrepp mot polisen. Många bilbränder var gillrade fällor bara för att locka dit polisen, säger Mika Eskelinen, polisens arbetsmiljösamordnare, till Dagens Nyheter.

"Vi är inga Hulken"

Upploppen i Husby har fått polisen att se över sina rutiner och man konstaterar att polisens arbetsmiljö blivit tuffare. Om polisen är målet frågar sig Eskelinen vilka man ska skicka in för att hjälpa polisen när "det går åt skogen".

– Polisen som fick en sten i huvudet hade ingen hjälm. Vi är inga Hulken, vi är vanliga människor som blir skadade när man slår på oss. Samtidigt kan utrustningen och hörselskydd bli ett handikapp i jobbet och även ge förslitningsskador, säger han till Dagens Nyheter.

/
/
/
Relaterat
Polismannen är nu misstänkt – efter dödsskjutningen i Husby
Den polis som sköt den 69-årige mannen i Husby för två veckor sedan är nu misstänkt för vållande till annans död. Dödskjutningen sägs vara anledningen till upploppen i förorten.
Polis räddades undan stenkastning - av misstänkt gärningsman
En polispatrull som kallats till Rinkeby efter en misstänkt skjutning hamnade i skottgluggen för en grupp personer som kastade sten. Men de slutade när mannen polisen skulle omhänderta grep in. Han var rädd för sin bil.
Brandmannen Mattias attackerades av gäng - nu talar han ut
Brandmannen Mattias öppna brev till stenkastarna har delats över 55 000 gånger. För Nyheter24 berättar han om inlägget och sin syn på upploppen.
– Jag tror inte att man kastar en sten på någon man känner, säger han.
Kampsportsprofilen till Husbyungdomarna: "Sluta spela offer"
Kända kampsportare från hela Stockholm samlades igår i Husby för att prata om läget – och för att ta kampen mot våldet som har spridit sig som en löpeld.
Muhammed, 27, om upploppen i Husby: "Det här är bara början"
Om nattens händelser var allvarliga så kommer det bli mycket värre. Det menar Muhammed Hakim, 27, en av de som själv var där när polisen sköt ihjäl en 69-årig man förra veckan.
"Varför ge sig på oss om de är arga på polisen?"
Dagen efter oroligheterna i Husby försöker butiksägare städa upp sedan deras lokaler vandaliserats. – Om de är arga på polisen - varför ger de sig på oss? säger en av de drabbade till Nyheter24.
Senaste nytt

Byggbolaget utreds – förnekar brott vid skredet

Erdogan träffar Azerbajdzjans president

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att möta sin azerbajdzjanske motsvarighet Ilham Aliyev i den azeriska exklaven Nachitjevan på måndagen, rapporterar turkiska medier.

Nasa rymdkapselns hemkomst – efter 7 år i rymden

En mer än sju år lång resa kan ta slut på söndagen, då en rymdkapsel från Nasa är tänkt att landa i Utahs öken. I lasten finns de största mängder asteroidprover som hittills har samlats in.

Iran: Sverige måste agera mot koranbränningar

Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte. Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.

Man stångades till döds av tjur – ytterligare en förd till sjukhus

En man i Spanien avled efter att ha blivit stångad av en tjur i Pobla de Farnals i Valencia. Enligt radiokanalen Cadena Ser skedde olyckan under lördagskvällen i samband med en lokal festival.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Östersund, singelolycka på E14 vid trafikplats Lugnvik södra.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.