Måsarna tror att poliserna hotar deras ungar.
1 av 3
Måsarna tror att poliserna hotar deras ungar. - Foto: Scanpix
Polisen attackeras när de går ut på parkeringen.
2 av 3
Polisen attackeras när de går ut på parkeringen. - Foto: Scanpix
När fiskmåsarna inte störtdyker så bajsar de på poliserna.
3 av 3
När fiskmåsarna inte störtdyker så bajsar de på poliserna. - Foto: LARS PEHRSON/Scanpix

Polisen attackeras – av måsar: "När man hör skriket är det kört"

Västbergapolisen kämpar inte bara mot kriminella – de senaste veckorna har en fiskmåsfamilj gjort allt för att skada poliserna.
– Folk har flytt i panik från personalparkeringen, säger Mikael Gelius vid Söderortspolisens trafiksektion.


Hamnar i konflikt med människor

Hans Norelius på Stockholms ornitologiska förening förklarar för Mitt i att måsar ofta häckar på hustak och att de då kan hamna i bråk med människor.

– På taken får de skydd mot sina naturliga fiender, rävar och mårdar, som inte kan ta sig upp dit. Men jag förstår att folk blir rädda och ryggar tillbaka när måsarna störtdyker, de är ju rätt stora, mellan 100 och 115 centimeter mellan vingspetsarna, säger han till Mitt i.

STOCKHOLM. Poliserna i Västberga både kommer till och lämnar polisstationen med rädsla i kroppen. Men orsaken till rädslan är inte bovar och banditer, som man skulle kunna tro. Det är ilskna fiskmåsar.

– Det finns inte något kriminellt mc-gäng som har lamslagit polisen lika hårt, säger Mikael Gelius, trafiksamordnare vid Söderortspolisens trafiksektion, till lokaltidningen Mitt i.

Gelius säger det förvisso med glimten i ögat. Men faktum är att fiskmåsarna, som bosatt sig och fått ungar i området, utgjort en fara för poliserna den senaste tiden.

"Vi vill inte skjuta av dem eller så"

Flera poliser har blivit utsatta för störtdykningar av förbannade måsar. Och när måsarna inte tagit till våld har de bajsat på poliserna.

– Häromdagen fick jag själv sicksacka här mellan bilarna för att komma undan. Det kan vara knäpptyst först, men när man hör skriket, då vet man att det är kört, säger Gelius.

Men trots att måsarna tycks ha ett ont öga till poliserna förklarar Gelius att poliserna tänker hålla ut tills måsarnas ungar blivit stora.

– Så det här problemet kan vi stå ut med i ett par veckor, vi vill absolut inte skjuta av dem eller så, säger Mikael Gelius till Mitt i.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.