Riksdagsledamoten Adam Marttinen tar ut 99 000 kronor i lön per månad för tre olika jobb.
Riksdagsledamoten Adam Marttinen tar ut 99 000 kronor i lön per månad för tre olika jobb. - Foto: Scanpix

SD-riksdagsledamot tar ut 99 000 kronor i lön – för tre olika jobb

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Adam Marttinen kombinerar tre olika tjänster som han tar ut hela löner för – detta trots att han inte egentligen inte har tiden. Bara uppdraget i riksdagen tar nämligen 50 timmar i veckan.


Marttinens uppdrag

Riksdag: Riksdagsledamot, extra suppleant i kulturutskottet, extra suppleant i socialutskottet.

Landstinget Sörmland: Gruppledare för SD, ledamot i landstingsfullmäktige, ersättare i valberedningen, insynsplats i landstingsstyrelelsen.

Eskilstuna Kommun: Gruppledare (10%), ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i stadsbyggnadsnämnden, nämndeman i Eskilstuna Tingsrätt.

ESKILSTUNA. Sverigedemokraten (SD) Adam Marttinen har en lön på 99 110 kronor i månaden – och det från både riksdagen, landstinget och kommunen, skriver Folket.

Marttinen jobbar som gruppledare för Sverigedemokraterna i landstinget, har flera uppdrag i kommunen och sedan den 2 maj är han också ersättare för riksdagsledamoten Margareta Larsson som är sjukskriven. Han förväntas stanna fram till den 25 augusti i år. För den tjänsten får han 58 300 kronor i månaden.

"Jobbar dygnet runt"

Trots att jobbet som riksdagsledamot uppskattas ta ungefär 50 timmar i veckan, det vill säga mer än en genomsnittlig arbetsvecka som ligger på 40 timmar, så hinner han kombinera två andra jobb. 

På frågan hur han hinner det, svarar han:

– Det undrar jag också.

För uppdraget som gruppledare för Sverigedemokraterna i Landstinget Sörmland får han ett fast arvode på 34 980 kronor i månaden och som, bland annat, ledamot i kommunfullmäktige i Eskilstuna kommun får han 5 830 kronor i månaden.

– Jag jobbar egentligen dygnet runt. Det är så när man jobbar som politiker. Man får ha öronen öppna hela tiden mot det som händer. Nu när det är plenifritt i riksdagen och den här tv-avgiftsfrågan blev aktualiserad får man vara med där och ta ställning när pressen frågar, säger han till Folket.

Hård kritik från distriktsordförande för SD

Marttinen får kritik från bland annat Maud Ekman, gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna, och från Roger Richtoff, distriktsordförande för SD i Sörmland.

Ekman förklarar att rollen som gruppledare i princip är som ett heltidsarbete. Marttinen ser hon dock inte till så ofta på landstingskansliet.

– Men de jobbar kanske på annat håll, och förklarar att hon för egen del jobbar hemifrån någon dag i veckan, skriver Folket.

Richtoff är hårdare i sin kritik och blir arg när han får höra att Marttinen tar ut tre arvoden.

– Det kände jag inte till. Tanken är inte att man ska sitta med tre arvoden.

Han kräver att systemet ska ses över .

– Man kan inte addera arvoden och få oförtjänt stora slantar. Det är åt helvete! Ingen i Sverigedemokraterna tycker att det är en bra modell. Det kommer att justeras, säger han till Folket.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.