Svartklädd man i vit mask skrämmer Piteåbor på kvällspromenad

- 17/07/2013, 12:18 -
Det kanske inte är en sådan mask, men beskrivningen för tankarna till "Scream".
1 av 4

Det kanske inte är en sådan mask, men beskrivningen för tankarna till "Scream".

SCANPIX / Montage

Området Djupviken i Piteå.
2 av 4

Området Djupviken i Piteå.

Faksimil Google Maps

Mannen inväntar invånare på kvällspromenad.
3 av 4

Mannen inväntar invånare på kvällspromenad.

Johan Nilsson / SCANPIX

Flera har blivit skrämda – men alla har inte märkt av mannens aktiviteter.
4 av 4

Flera har blivit skrämda – men alla har inte märkt av mannens aktiviteter.

Stian Lysberg Solum / SCANPIX

En man helt klädd i svart men med en vit mask för ansiktet skrämmer slag på flera invånare i området Djupviken i Piteå. Och polisen kan inte göra något.
– Man börjar undra hur det står till i hjärnkontoret på den här personen, säger kriminalkommisarie Lennart Hallberg till Piteå-Tidningen.

PITEÅ. Det är som hämtat ur en skräckfilm. En gångväg i skymningsljus på hösten. Mörkret börjar lägga sig över samhället. En ensam kvinna är på väg hem. På vägen möter hon en man som står vänd bort – helt klädd i svart. När han vänder sig om syns hans ansikte. Det är helt täckt av en vit mask.

Men det är ingen skräckfilm. Det här har varit verklighet för många invånare i området Djupviken i Piteå – i flera år. Det händer gång på gång.

– Jag ökade farten och skyndade mig förbi och kollade aldrig bakåt. Det tog minst ett halvår innan jag vågade gå ut ensam på promenader igen, berättar en kvinna som stött på mannen för Piteå-Tidningen.

"Man börjar undra hur det står till i hjärnkontoret"

Senast något liknande inträffade var i maj i år. Då mötte en kvinna mannen på en gångväg vid campingen Norrstrand. Han hade händerna i fickorna och gick långsamt, helt klädd i svart. Han böjde ned huvudet men kvinnan kunde skymta den vita masken.

– Eftersom jag inte kunde se hans händer vågade jag inte fortsätta framåt. Jag vek omedelbart in på en sidoväg, säger hon till Piteå-Tidningen.

Trots att det pågått så lång tid och trots alla vittnesmål från framför allt kvinnor står polisen helt handfallen. Den okända mannen begår inget brott.

– Det är obehagligt. Springa runt iklädd mask nattetid är ingenting som gemene man gör. Man börjar undra hur det står till i hjärnkontoret på den här personen. Men så länge mannen bara står där är det lönlöst att utreda eftersom inget brott har begåtts, säger kriminalkommisarie Lennart Hallberg till Piteå-Tidningen.

"Aldrig hört talas om det"

Även Nyheter24 har försökt nå flera personer som bor i Djupviken. Men de som vill prata har inte samma upplevelser som de kvinnor som vittnar om mannen i den vita masken.

– Jag hade aldrig hört talas om det, inte min kompis heller som jag pratade med i dag. Och då har jag bott här i flera år, berättar en kvinna för Nyheter24 och fortsätter:

– Det är inte så att man varit rädd för att gå ut – nu kanske man är det när man läst om det här i tidningen.