Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stockholm Pride-klubb hänger på protesten – bojkottar rysk vodka

- 30/07/2013, 14:54 -
Ingen rysk vodka på Pride – i alla fall inte på Kolingsborg.
1 av 4

Ingen rysk vodka på Pride – i alla fall inte på Kolingsborg.

Faksimil / SCANPIX

Bojkotten grundas i Rysslands behandling av HBTQ-personer.
2 av 4

Bojkotten grundas i Rysslands behandling av HBTQ-personer.

ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

"Rätt självklart", säger man från Kolingsborgs sida.
3 av 4

"Rätt självklart", säger man från Kolingsborgs sida.

ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Kolingsborg ligger i tunnelsystemet under Slussen i Stockholm.
4 av 4

Kolingsborg ligger i tunnelsystemet under Slussen i Stockholm.

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

NYHETER24 AVSLÖJAR. Bojkotten av rysk vodka når nu även till Sverige. – En rätt självklar grej, säger Peter Sandkvist från Prideklubben Kolingsborg till Nyheter24.

STOCKHOLM. Rysslands fientliga inställning till HBTQ-personer har kritiserats hårt, både från Pridefestivalens håll och senast även från utrikesminister Carl Bildt.

Samtidigt så protesteras det även på andra håll i världen. Bland annat så har en rad gaybarer inlett en bojkott av rysk vodka. Nu får det hela även en en svensk fortsättning. Nyheter24 kan avslöja att en av de klubbar som arrangerar officiella fester under Stockholm Pride skippar rysk vodka.

– Vi kommer att plocka bort Stolichnaya-vodkan, och även resten av den ryska vodkan, säger Peter Sandkvist, driftschef på Kolingsborg, till Nyheter24.

"En rätt självklar grej"

På Kolingsborg kommer det att vara klubb i princip varje dag under veckan, och förutom att ta bort vodkan ur det egna sortimentet kommer man även att ligga på sina leverantörer för att få med dem på en bojkott.

– Det är en rätt självklar grej. Sen kanske det inte gör så stor skillnad men det är en markering i alla fall, säger Sandkvist till Nyheter24.

Bojkotten tar dock inte slut i och med att Prideveckan är över.

Ingen order från Pride

Från Pridefestivalens sida väljer man dock att inte ta direkt ställning i frågan.

– Vi serverar ingen starksprit på området, så därför slipper vi det ansvaret säger Joanna Ljunggren, pressekreterare för Stockholm Pride, till Nyheter24.

I samband med festivalen anordnas även ett antal andra officiella fester men vad som serveras på dessa fester är krögarnas ansvar säger Ljunggren.

Oklart med övriga tillställningar

En av tillställningarna är den årliga tjejfesten som arrangeras av RFSL Stockholm på Debaser Medis under torsdagskvällen. Även från RFSL:s sida låter man dock ansvaret falla på krögarna.

– Det är ju inte vi som tar hand om själva serveringen, säger Julle Bergenholtz, vice ordförande i RFSL Stockholm, till Nyheter24.

Ni har inte lämnat några önskemål heller?

– Jag tror inte att det är någonting som har skett från vår sida. Däremot ger vi väldigt mycket stöd till HBTQ-organisationerna i Ryssland och det som de kämpar för.

På Debaser är man osäkra på om man överhuvudtaget serverar rysk sprit.

– Men det är inte så att vi gjort någon speciell förändring i sortimentet, säger Annelie Telford från Debaser till Nyheter24.