Onsdag 27 Okt
Stockholm

Hittade ingen svart statist – då använder Berns brunkräm

Joséphine Baker spelas av en person som målats med brunkräm.
1 av 5
Joséphine Baker spelas av en person som målats med brunkräm. Foto: SCANPIX / Montage
Baker hette egentligen Josephine McDonald.
2 av 5
Baker hette egentligen Josephine McDonald. Foto: SCANPIX SWEDEN
Joséphine Baker var en mycket känd varietéartist.
3 av 5
Joséphine Baker var en mycket känd varietéartist. Foto: AP
Hon hade sin storhetstid under 20- och 30-talet.
4 av 5
Hon hade sin storhetstid under 20- och 30-talet. Foto: AP
Nöjespalatset Berns i Stockholm.
5 av 5
Nöjespalatset Berns i Stockholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

UPPDATERAD. Nöjespalatset Berns i Stockholm firar 150 år på torsdagen genom att gestalta några av de personer som uppträtt där. Men den svarta varietéartisten Joséphine Baker spelas av en vit kvinna målad med brunkräm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"African Queen"

Nyheter24 har tidigare skrivit om 16-åriga modellen Ondria Hardin som sminkades om till en svart kvinna i reportaget "African Queen".

STOCKHOLM. "Det har varit brist på svarta statister under sommaren". Därför kommer varietéartisten Joséphine Baker gestaltas av en person målad med brunkräm när Berns i Stockholm ska fira 150 år.

– Det har varit jättesvårt att få tag i färgade statister. Joséphine Baker uppträdde här väldigt många gånger och den äldre personalen sa att om det är någon man verkligen kommer ihåg är det Joséphine Baker. Hon kändes som en person vi verkligen ville ha med, säger projektansvarige Annika Frisch till SVT:s ABC.

"Köper inte det"

Nöjespalatset beklagar att man inte kunnat hitta någon och hoppas att tilltaget inte ska uppfattas som rasistiskt. Men Baker Karim från kulturföreningen Tryck, som engagerar svarta kulturarbetare, tycker Berns har en dålig bortförklaring.

– Jag köper inte det. De har gjort det här av någon anledning och nu tror jag att man försöker bortförklara med att man inte lyckats hitta någon. Har man intresset och letar idag, så borde man hitta någon, säger han till SVT:s ABC.

Flera har reagerat mot Berns på Twitter

Uppdatering fredag 12.43: 

På sin Facebooksida ber nu Berns om ursäkt i ett öppet brev från vd:n Yvonne Sörensen Björud.

"Vi har diskuterat det här internt och alla inblandade är otroligt ledsna och skamsna över den uppkomna situationen. Som VD är jag ytterst ansvarig och jag hoppas att alla mottar min förbehållslösa ursäkt. Att vi på Berns skulle ha något emot svarta är helt befängt. Man behöver bara titta på våra artister, personal och gäster för att förstå att det inte är sant.

Jag är uppriktigt ledsen att vi var obetänksamma och vi kommer att fortsätta stå främst i ledet för nöjesscenen vad gäller mångfald och integration", skriver hon bland annat i inlägget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela