Lilla Namo går till hård attack mot polisen efter att förundersökningen mot polisen lagts ned.
1 av 3
Lilla Namo går till hård attack mot polisen efter att förundersökningen mot polisen lagts ned. - Foto: Scanpix/Faksimil Instagram
Rami Al-Khamisi, talesperson för organisationen Megafonen, menar att detta är ett väldigt tydligt bevis på att människor är mindre värda i förorten.
2 av 3
Rami Al-Khamisi, talesperson för organisationen Megafonen, menar att detta är ett väldigt tydligt bevis på att människor är mindre värda i förorten. - Foto: Privat
Stenkastning mot polis och räddningstjänst rapporterades i flera områden i Stockholm.
3 av 3
Stenkastning mot polis och räddningstjänst rapporterades i flera områden i Stockholm. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Hiphop-stjärnan till attack mot polisen: "Hur länge tänkte ni hålla på med ert äckliga spel?"

Den polis som sköt ihjäl en man i Husby den 13 maj i år går nu fri. Förundersökningen mot polisen läggs ner eftersom åklagaren anser att han agerade i nödvärn. – Horunge den som nästa gång ifrågasätter upprörda människor i orten, skriver hiphop-stjärnan Lilla Namo på Instagram.


Avlossades i nödvärn

I en bilaga till nedläggningsbeslutet hävdar chefsåklagare Eva Finné att "Det dödandet skottet har avlossats i nödvärn".

"Man har också från polisens sida upprepade gånger bankat på dörren och ropat att det var polisen. Kontaktförsöken har inte lett till någon reaktion förutom att man hört en mansröst som uppfattats som aggressiv"

STOCHOLM. Den 69-årige mannen hade visat sig flera gånger på balkongen och gestikulerat med en kniv. Enligt polisen betedde sig mannen aggressivt och efter två timmars förhandlade beslöt de sig för att bryta sig in i lägenheten. 

Mannen ska ha kommit ut med en kniv som han vägrade släppa taget om. Efter polisens varningsskott började 69-åringen gå mot poliserna och det var då en av de avlossade ett skott riktad mot mannens huvud.

Man tror också att det var det dödande skottet som sedan blev upptakten till kravallerna i Husby.

Beslutet var väntat

Polisen har varit misstänkt för vållande till annans död men nu lägger man ner förundersökningen mot honom.

– Det var väntat att den skulle läggas ner. Tittar man till tidigare domar där polisen har använt övervåld och slagit ihjäl människor så har de ändå gått fria från åtal. Det ligger mycket frustration och besvikelse bakom allt detta och det tror jag att många håller med mig om, säger Rami Al-Khamisi, talesperson för organisationen Megafonen, till Nyheter24.

Al-Khamisi har svårt för att bedöma hur beslutet kommer att tas av de boende i Husby, men han tror att de flesta ändå har varit inställda på att det skulle sluta till polisens fördel.

– Man blir skrämd när våra makthavare blundar för den här typen av brott som begås av poliser utan att det leder någonvart.

Känns det som att makthavarna sviker människorna i Husby?

– Det är ytterligare ett bevis på att polisen kan använda brutala metoder och komma undan med det. Vi ser att det finns rasistiska strukturer som gör det lättare för polisen att agera som de gör. Det är ett väldigt tydligt bevis på att människor är mindre värda i våra områden. Om inte makthavarna ifrågasätter polisens sätt att arbeta på så är det ett svek mot alla människor, och inte bara i förorten, säger Al-Khamisi.

Al-Khamisi är inte den enda som reagerar besviket på beslutet. Hip hop-stjärnan Lilla Namo uttryckte sin ilska och besvikelse på Instagram  och Twitter. 

"Och ni undrar.....!!!?? Horunge den som nästa gång ifrågasätter upprörda människor i orten. Jag svär på allt, hur länge tänkte ni hålla på med ert äckliga spel. ''Jag har kommit fram till att det inte uppenbarligen har begåtts något brott''. YANI ni vill att man ska känna sig safe? #stillnotlovingpolice"

Hon twittrar också:

Lyssna på Lilla Namos "Höj volymen"


/
/
Man
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.