Torsdag 9 Dec
Stockholm

54-åringen är Sveriges mest jagade man – så farlig är han

Mannen har setts i flera svenska städer sedan han rymde från permissionen i Katrineholm.
1 av 3
Mannen har setts i flera svenska städer sedan han rymde från permissionen i Katrineholm. Foto: Polisen
Mannen kan ha rakat av sig skägget under flykten.
2 av 3
Mannen kan ha rakat av sig skägget under flykten. Foto: Polisen
Har du sett mannen? Ring polisen på telefonnummer 112 (akut) eller 114 14.
3 av 3
Har du sett mannen? Ring polisen på telefonnummer 112 (akut) eller 114 14. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Den 54-årige man som jagas av polis i hela landet är tidigare dömd för flera mycket grova överfallsvåldtäkter. Men Niklas Långström,
professor i psykiatrisk epidemiologi, anser inte att man bör se mannen som "ett vilddjur som släpps ur en bur".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Signalement

54-åringen är 180 centimeter lång och har kraftig kroppsbyggnad. Han har mörkblont hår och stort rött skägg. Särskilda kännetecken är defekta tänder, rak näsa och tatueringar på axlarna.

När han försvann var han klädd i brun skinnjacka, svarta joggingbyxor, svart tröja med broderad text.

Har man tips om var mannen kan befinna sig, kontakta polisen på 114 14.

Vid eventuella direkta iakttagelser, ring 112.

Det var i tisdags som den 54-årige mannen lyckades rymma från en bevakad permission i Katrineholm

Sedan dess har den psykiskt sjuke våldsbrottslingen varit försvunnen – trots en massiv polisinsats. Polisens varning till allmänheten kvarstår och mannen betraktas som mycket farlig, särskild vid intag av alkohol eller andra droger.

Dömd för flera våldtäkter

Under 70- och 80-talen dömdes mannen för flera grova våldtäkter. Första våldtäktsdomen kom 1975 och 1982 dömdes han till fängelse för våldtäkt och människorov.

Efter frigivningen fortsatte mannen sin brottsliga bana. I juli 1986 överföll han en cyklande kvinna vid Danviksklippan i Stockholm. 54-åringen tryckte en kniv mot hennes hals och tvingade henne att klä av sig kläderna. Helt naken lyckades dock kvinnan fly från mannen.

Tog sig in till sovande kvinna

Bara dagar senare vaknade en kvinna i Farsta av att 54-åringen stod i hennes sovrum med en kniv i handen. Han hade tagit sig in genom balkongdörren och våldtog henne under knivhot.

För de brotten dömdes han 1987 till sluten psykiatrisk vård för våldtäkt och grov våldtäkt. Sedan dess har han hållits inlåst på Karsuddens sjukhus tillsammans med några av Sveriges värsta sexbrottslingar. Niklas Långström, professor i psykiatrisk epidemiologi, menar att mannen har en förhöjd risk att begå våldsbrott men att han inte ska betraktas som ett "vilddjur"

– Det här är en människa som under lång tid fått hjälp och support. Polisen har skäl att uttrycka sig på ett visst sätt för att de inte vill att folk ska komma och reta honom på gatan, säger Långström i Gomorron Sverige.

Kan vara gömd hos kompis

Polisen har fått in hundratals tips från människor som säger sig ha sett mannen i olika städer. Men 54-åringen har alltjämt lyckats hållit sig borta. 

– Vi utgår i första hand ifrån att mannen hittat någon bekant som han sitter och trycker hos. Men, vi utesluter inte heller att han kan driva omkring utomhus, har råkat ut för någon olycka eller liknande, säger Fredrik Wallén, informationschef vid Södermanlands polismyndighet.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela