Mannen togs på E4:an i höjd med Linköping.
1 av 2
Mannen togs på E4:an i höjd med Linköping. - Foto: Polisen
Flera polispatruller omhändertog mannen.
2 av 2
Flera polispatruller omhändertog mannen. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Förrymd våldsbrottsling hittad på motorvägen

Den 54-årige man som varit på rymmen från Karsuddens sjukhus har omhändertagits av polisen. Den psykiskt sjuke tidigare våldsbrottslingen togs på E4:an.


Dömd för flera våldtäkter

54-åringen har ett långt brottsregister och är dömd till sluten psykiatrisk vård på Karsuddens sjukhus. På 70- och 80-talen begick han flera grova överfallsvåldtäkter.

En natt i juli 1986 bröt han sig in hos en sovande kvinna i Farsta och våldtog henne under knivhot.

LINKÖPING. Han har varit på rymmen från Karsuddens sjukhus sedan i fredags och betraktats som mycket farlig för allmänheten.

Men nu har den 54-årige mannen hittats av polis. Vid 18-tiden på måndagskvällen omhändertogs han av flera polispatruller på E4:an i höjd med Linköping. Mannen ska ha färdats ensam i en personbil som är registrerad på honom själv. Men bilen gick sönder på motorvägen – något som snabbt kom till trafikpolisens kännedom.

Ska ta reda på vad han gjort under flykten

Enligt polisen gick omhändertagandet lugnt till.

– Inledningsvis ska han ha försökt lämna falska uppgifter om vem han var. Men det gick fort att fastställa att han var den efterlyste 54-åringen, berättar Fredrik Wallén, informationschef vid polismyndigheten i Södermanland.

54-åringen har förts till polishuset i Linköping men kommer senare att återföras till Karsudden. Nu arbetar polisen med att fastställa vad mannen haft för sig under sin tid på flykt.

– VI får se i vilken utsträckning det går att utröna vad 54-åringen haft för sig under sin tid på flykt. I nuläget är det dock inte känt om han begått några brott under tiden han varit på rymmen, säger Wallén.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Larm om explosion i Åkersberga

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.

700 instängda i australisk avkrok

Omkring 700 människor var strandsatta i norra Australien på tisdagen sedan en tropisk cyklon vid namn Megan dragit förbi och brutit förbindelser med resten av landet.

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

1 timme sedan
Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

1 timme sedan
Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.