Stockholm

Nu anmäls polisen för skotten i Husby

Polisen stormade lägenheten.
1 av 3
Polisen stormade lägenheten.
Då mannen inte släppte kniven sköts han i huvudet.
2 av 3
Då mannen inte släppte kniven sköts han i huvudet.
Lilla Namo gick till hård attack mot polisen efter att förundersökningen mot polisen lagts ned.
3 av 3
Lilla Namo gick till hård attack mot polisen efter att förundersökningen mot polisen lagts ned. Foto: Scanpix/Faksimil Instagram

Nu anmäls polisen till Justitiekanslern efter att ha skjutit ihjäl en 69-årig man i stockholmsstadsdelen Husby i mitten av maj.


Läs mer
Justitiekanslern

Justitiekanslern är regeringens högste ombudsman, på samma sätt som Justitieombudsmannen är riksdagens högste ombudsman.

Justitiekanslern ska värna integriteten och yttrandefriheten samt rättssäkerheten i den offentliga verksamheten.

Justitiekanslern ska också med hög kvalitet och effektivitet bevaka statens rätt.

Justitiekanslern ska medverka till att rättstillämpningen är effektiv och av hög kvalitet.

STOCKHOLM. Den 13 maj i år sköt en polis ihjäl en 69 år gammal man i stockholmsstadsdelen Husby. Något som tros ligga till grund för de kravaller som senare skakade Stockholm.

Polisen som sköt mannen till döds misstänktes först för vållande till annans död men friades senare, något som ledde till massiv kritik.

Bland annat från den ihjälskjutne 69-åringens änka.

– Det var rena rama avrättningen, sa hon då.

"Skandal"

Händelsen anmäldes också av ett flertal personer till Justitieombudsmannen, som ville se en granskning av åklagarens agerande. Nu anmäls det hela även till Justitiekanslern, JK. Bakom anmälan ligger 69-åringens änka.

–  Jag har varit advokat i 30 år, jag har aldrig varit med om att polisen har gjort en så gigantisk felbedömning av hotsituationen. Att de poliser som var på plats inte ens hörs direkt efteråt är skandal, säger hennes målsägarbiträde Kerstin Koorti till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det är ofattbart att polisen inte kunde vänta på att hyresvärden kunde få fram en nyckel. Till och med från övervakningsbilderna i hissen ser man att mannen inte är hotfull, han står och håller i sin kniv. Ändå forcerar de dörren, sprutar pepparsprej på min klient, kastar tre distraktionsgranater och skjuter tre skott, varav ett rakt i huvudet på mannen. När de forcerade dörren satt paret i soffan och höll om varandra, så rädda var de.

Koorti begär nu att åklagaren ska ompröva sitt beslut att lägga ned förundersökningen mot poliserna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.