Polisen stormade lägenheten.
1 av 3
Polisen stormade lägenheten.
Då mannen inte släppte kniven sköts han i huvudet.
2 av 3
Då mannen inte släppte kniven sköts han i huvudet.
Lilla Namo gick till hård attack mot polisen efter att förundersökningen mot polisen lagts ned.
3 av 3
Lilla Namo gick till hård attack mot polisen efter att förundersökningen mot polisen lagts ned. - Foto: Scanpix/Faksimil Instagram

Nu anmäls polisen för skotten i Husby

Nu anmäls polisen till Justitiekanslern efter att ha skjutit ihjäl en 69-årig man i stockholmsstadsdelen Husby i mitten av maj.


Justitiekanslern

Justitiekanslern är regeringens högste ombudsman, på samma sätt som Justitieombudsmannen är riksdagens högste ombudsman.

Justitiekanslern ska värna integriteten och yttrandefriheten samt rättssäkerheten i den offentliga verksamheten.

Justitiekanslern ska också med hög kvalitet och effektivitet bevaka statens rätt.

Justitiekanslern ska medverka till att rättstillämpningen är effektiv och av hög kvalitet.

STOCKHOLM. Den 13 maj i år sköt en polis ihjäl en 69 år gammal man i stockholmsstadsdelen Husby. Något som tros ligga till grund för de kravaller som senare skakade Stockholm.

Polisen som sköt mannen till döds misstänktes först för vållande till annans död men friades senare, något som ledde till massiv kritik.

Bland annat från den ihjälskjutne 69-åringens änka.

– Det var rena rama avrättningen, sa hon då.

"Skandal"

Händelsen anmäldes också av ett flertal personer till Justitieombudsmannen, som ville se en granskning av åklagarens agerande. Nu anmäls det hela även till Justitiekanslern, JK. Bakom anmälan ligger 69-åringens änka.

–  Jag har varit advokat i 30 år, jag har aldrig varit med om att polisen har gjort en så gigantisk felbedömning av hotsituationen. Att de poliser som var på plats inte ens hörs direkt efteråt är skandal, säger hennes målsägarbiträde Kerstin Koorti till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Det är ofattbart att polisen inte kunde vänta på att hyresvärden kunde få fram en nyckel. Till och med från övervakningsbilderna i hissen ser man att mannen inte är hotfull, han står och håller i sin kniv. Ändå forcerar de dörren, sprutar pepparsprej på min klient, kastar tre distraktionsgranater och skjuter tre skott, varav ett rakt i huvudet på mannen. När de forcerade dörren satt paret i soffan och höll om varandra, så rädda var de.

Koorti begär nu att åklagaren ska ompröva sitt beslut att lägga ned förundersökningen mot poliserna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Ikea lanserar en möbelkollektion för dataspelare, som ska vara lättare att plocka fram och städa undan – för en gamingcommunity som vuxit upp.

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.