Sverigedemokraterna får 9,9 procent av väljarna i Stockholms län.
1 av 5
Sverigedemokraterna får 9,9 procent av väljarna i Stockholms län. - Foto: Scanpix
Åkesson vinner röster.
2 av 5
Åkesson vinner röster. - Foto: SCANPIX SWEDEN
På väg till presskonferens i vintras tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström.
3 av 5
På väg till presskonferens i vintras tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström. - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX
Socialdemokraterna tappar röster till SD.
4 av 5
Socialdemokraterna tappar röster till SD. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Men det är främst Moderaternas röster som går till SD.
5 av 5
Men det är främst Moderaternas röster som går till SD. - Foto: Simon Paulin / SvD / SCANPIX

SD ökar kraftigt i Stockholms län

Enligt den senaste mätningen skulle Sverigedemokraterna nå 9,9 procent av väljarna i Stockholms län.


I sin nya bok skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om avlidne William Petzäll – och hävdar att han var kraftigt neddrogad i riksdagen.

Nu går Petzälls mamma till attack mot Åkesson.

STOCKHOLM. Resultatet är bara 0,1 procentenhet under deras toppnotering från december 2012. I undersökningen deltog 1 916 personer och de fick frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag?"

– Om det vore val idag skulle Sverigedemokraterna få 7,9 procent av rösterna i huvudstaden. Det är nytt och gör att partiet nu får anses etablerat i alla områden, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SVD.

Debatterna har rasat i augusti

Proferssorn i statsvetenskap, Marie Demker, tror att anledningen till att SD har ökat bland väljarna beror på att missnöjesdebatterna har rasat nu under augustimånad.

– Det har fokuserats mycket på välfärden och bristerna inom skolan, vården och äldreomsorgen. Dagligen riktas kraftig kritik mot regeringen. I Norge och Danmark är det sådant som gjort att främlingsfientliga partier gått framåt, säger Demker.

Partiernas inställning till SD

Demker tror också att de övriga partiernas inställning till SD också har påverkat väljarna. Dessutom har hon en teori om att när mer radikala partier tar plats, som exempelvis Svenskarnas Parti, så framstår plötsligt SD som ett mer acceptabelt parti vilket gör att fler röstar på dem.

Undersökningen visar också att SD tar Socialdemokraternas och Moderaternas röster och om det var val idag så skulle S, MP och V får 47,9 procent av rösterna mot alliansens 40,3 procent, skriver SVD.

/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.