Polismannen använde polisbrickan för att komma in på krogen.
1 av 3
Polismannen använde polisbrickan för att komma in på krogen. - Foto: Scanpix
Nu bestraffas han med löneavdrag.
2 av 3
Nu bestraffas han med löneavdrag. - Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Svenska Dagbladet

Full polis visade polisbricka för att komma in på krog – straffas

En polisman från Stockholm straffas med löneavdrag sedan han försökt komma in på en nattklubb genom att visa polislegitimationen.


Slängdes ut – drog upp brickan

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare bestraffat en polis från Norrtälje med löneavdrag för att han visat upp polislegitimationen på krogen.

När en vakt försökte avvisa polisen från en nattklubb i Stockholm tog han upp polisbrickan för att hindra vakten.

STOCKHOLM. Polismannen stod i en nattklubbskö i Sälen när vakten meddelade att han var för berusad för att släppas in.

Då valde polismannen att ta fram sin polislegitimation. Polisens personalansvarsnämnd bestraffar nu mannen med 25 procents löneavdrag i fem dagar eftersom hans agerande klart strider mot polisens regler. 

"Av utredningen i ärendet framgår att ordningsvakten till nöjesinrättningen har uppgett att du efter att ha nekats inträde på grund av berusning tagit upp din polisbricka under ett antal sekunder och sagt någonting i stil med "om jag gör så här då", skriver ansvarsnämnden i beslutet.

"Förstod inte allvaret i situationen"

Vakten menar att det var tydligt att polisen använde brickan för att komma in på klubben. Polismannen nekar dock till händelsen. I förhör med Polisens personalansvarsnämnd har han uppgett följande:

"Du försökte inte komma in på krogen genom att visa upp din tjänstelegitimation. När vakten nekade dig inträde accepterade du detta och tog ett halvt steg därifrån. När du tog upp pengar så måste vakten ha sett det utvikta polisvapen som du hade bland dina övriga saker. Därefter måste vakten ha gjort sin egen tolkning av det inträffade. Du hade druckit alkohol men var redbar och minns allt".

Andra poliser som kallades till platsen intygade dock att polismannen var alkoholpåverkad och inte förstod allvaret i situationen. Något som stöder ordningsvaktens berättelse och legat till grund för nämndens beslut om löneavdrag.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.