Måndag 19 Apr
Stockholm

Full polis visade polisbricka för att komma in på krog – straffas

Polismannen använde polisbrickan för att komma in på krogen.
1 av 3
Polismannen använde polisbrickan för att komma in på krogen. Foto: Scanpix
Nu bestraffas han med löneavdrag.
2 av 3
Nu bestraffas han med löneavdrag. Foto: Scanpix
3 av 3

En polisman från Stockholm straffas med löneavdrag sedan han försökt komma in på en nattklubb genom att visa polislegitimationen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Slängdes ut – drog upp brickan

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare bestraffat en polis från Norrtälje med löneavdrag för att han visat upp polislegitimationen på krogen.

När en vakt försökte avvisa polisen från en nattklubb i Stockholm tog han upp polisbrickan för att hindra vakten.

STOCKHOLM. Polismannen stod i en nattklubbskö i Sälen när vakten meddelade att han var för berusad för att släppas in.

Då valde polismannen att ta fram sin polislegitimation. Polisens personalansvarsnämnd bestraffar nu mannen med 25 procents löneavdrag i fem dagar eftersom hans agerande klart strider mot polisens regler. 

"Av utredningen i ärendet framgår att ordningsvakten till nöjesinrättningen har uppgett att du efter att ha nekats inträde på grund av berusning tagit upp din polisbricka under ett antal sekunder och sagt någonting i stil med "om jag gör så här då", skriver ansvarsnämnden i beslutet.

"Förstod inte allvaret i situationen"

Vakten menar att det var tydligt att polisen använde brickan för att komma in på klubben. Polismannen nekar dock till händelsen. I förhör med Polisens personalansvarsnämnd har han uppgett följande:

"Du försökte inte komma in på krogen genom att visa upp din tjänstelegitimation. När vakten nekade dig inträde accepterade du detta och tog ett halvt steg därifrån. När du tog upp pengar så måste vakten ha sett det utvikta polisvapen som du hade bland dina övriga saker. Därefter måste vakten ha gjort sin egen tolkning av det inträffade. Du hade druckit alkohol men var redbar och minns allt".

Andra poliser som kallades till platsen intygade dock att polismannen var alkoholpåverkad och inte förstod allvaret i situationen. Något som stöder ordningsvaktens berättelse och legat till grund för nämndens beslut om löneavdrag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela