Fredag 18 Jun
Stockholm

Ungdomshem införde sexförbud – får kritik

Personalen har kunnat gå in i ungdomarnas rum utan att knacka.
Personalen har kunnat gå in i ungdomarnas rum utan att knacka. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Ett ungdomshem för asylsökande ungdomar införde ett sexförbud – trots att de boende var mellan 15 och 18 år. Nu får ungdomshemmet kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ungdomshemmet

Det kritiserade boendet har nio platser för ensamkommande asylsökande ungdomar i åldern 15-18 år. Vid inspektionstillfället var nio ungdomar inskrivna i verksamheten, sex pojkar och tre flickor.

Så här skriver IVO om sexförbudet:

"Utgångspunkten måste vara att den enskilde ungdomen själv bestämmer över sina personliga förhållanden i detta avseende så länge det inte innebär att någon tar skada".

BOLLNÄS. Ett generellt sexförbud och möjlighet för personal att gå in i ungdomarnas privata rum utan att knacka. Det har varit verklighet på ett ungdomshem för asylsökande tonåringar i Bollnäs.

Regler Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inte bedömer att ungdomshemmet haft rätt att ha. 

"IVO anser att verksamheten inte kan reglera eller begränsa de boendes relationer till varandra eller vilka aktiviteter de utför tillsammans, så länge de inte är olagliga. Att personer över 15 år har sex är inte olagligt", skriver man i ett beslut.

Enligt föreståndaren Håkan Roos har man haft sexförbudet för ungdomarnas eget bästa.

– Vi har velat undvika risken för sexuella trakasserier och att någon blir utsatt mot sin vilja. Tanken är att det inte ska vara tillåtet att ha sexuella aktiviteter på boendet. 

Vad händer med förbudet nu?

– Vi får självklart tänka annorlunda. Vi kan inte generellt säga att de inte får ha sex i sina egna rum. Ska någon av ungdomarna ha en restriktion så ska det göras en individuell bedömning, säger Roos till Nyheter24.

Har ni inte varit lite väl försiktiga?

– Jo, det får man väl säga. Det är ju lite överbeskyddande, det är det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela