"Ibbe" har fått ett första positivt besked från Migrationsverket.
1 av 4
"Ibbe" har fått ett första positivt besked från Migrationsverket. - Foto: Faksimil SVT / Privat
Abrahim "Ibbe" Jabateh.
2 av 4
Abrahim "Ibbe" Jabateh. - Foto: Faksimil SVT
Alen Mizimovic.
3 av 4
Alen Mizimovic. - Foto: Privat
Många har protesterat i och utanför Hultsfred.
4 av 4
Många har protesterat i och utanför Hultsfred. - Foto: Faksimil SVT

18-årige "Ibbe" kan få stanna i Sverige

Över 30 000 namn har samlats in och nu har även politiker börjat engagera sig i fallet med Abrahim "Ibbe" Jabateh i Hultsfred. Nu har han beviljats verkställighetshinder – vilket betyder att polisen inte kan utvisa honom för tillfället.


Namninsamlingen har exploderat

Sedan i torsdags när Nyheter24 uppmärksammade "Ibbes" fall har ytterligare 25 000 personer skrivit under på namninsamlingen för att han ska få stanna i Sverige.

HULTSFRED. 18-årige Abrahim "Ibbe" Jabateh kan få stanna i Sverige. Fallet, som Nyheter24 uppmärksammade förra veckan, har lett till starka reaktioner i småländska Hultsfred och i hela landet.

Så här skriver han själv på Facebook, enligt en av hans vänner:

"Hej allihopa, jag vill bara säga att verkställighetshindret har gått igenom. Det betyder inte att jag får stanna, men det betyder att polisen inte kan komma och hämta mig. Tack för allt stöd! Nu håller vi tummarna. Kampen fortsätter!"

"Han sprang runt och skrek"

Ett verkställighetshinder kan beslutas av Migrationsverket om det finns omständigheter som tyder att en utvisning ej ska verkställas. Det kan exempelvis vara medicinska skäl eller om det tänkta mottagarlandet inte vill ta emot personen i fråga. Beskedet innebär att "Ibbe" med hjälp av sin advokat kan ansöka om uppehållstillstånd.

– Det känns bra nu, det är ett delmål vi har nått. Nu får Ibbe lite lugn och ro, säger Alen Mizimovic, vän till Ibbe och en av persorna i den krisgrupp som stöttat honom och organiserat protesterna i Hultsfred, till Nyheter24.

Har du träffat honom efter beskedet?

– Ja. Han sprang runt och skrek på skolan och var så glad att man inte kunde tro det.

Hur kändes det som vän?

– Vi blev jätteglada över det här men tänker inte ge oss innan han får stanna kvar.

Beslutet om att utvisa Jabateh togs redan 2009 men skulle verkställas först nu när han fyllt 18 år. Han kom till Sverige för sex år sedan och har sedan dess bott hos en fosterfamilj. I födelselandet Liberia, dit han ska utvisas, har han ingen som tar emot honom. Han kan också bara engelska av landets tre officiella språk, något som gör att han bara skulle göra sig förstådd i huvudstaden Monrovia.

"Ibbe" växte upp med sin mormor i grannlandet Guinea efter att han flyttat dit när han var sex månader gammal.

"Barn kan inte bedömas efter att vuxna ljugit"

Samtidigt får nu "Ibbe" stöd politiskt. Riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) har enligt SVT:s Smålandsnytt lovat att lyfta ärendet. Hans parti är ett av flera som vill implementera FN:s barnkonvention med svensk lagstiftning.

Skälet till att 18-åringen ska utvisas är att han kommit till Sverige på felaktiga grunder, då hans farbror stått som hans pappa i papprena.

– Barn kan inte bedömas efter att vuxna ljugit eller angett fel uppgifter. Men det behöver inte betyda att alla barn ska få stanna i Sverige, säger Emma Henriksson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen och talesperson i migrationsfrågor, till Nyheter24.

Hon menar att det är viktigt som politiker att ta upp fallen – även om de inte kan avgöra om "Ibbe" ska få stanna eller ej.

– Även om vi ej kan påverka det enskilda fallet så är de enskilda fallens erfarenheter som kan visa på vad som ej fungerar. Och för att förstå hur lagstiftningen tillämpas i praktiken, säger hon.

"Kanske ska preskriptionstiden ses över"

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen har tidigare sagt till Expressen att hon vill se en lagstiftning där personer som vistats i Sverige i mer än fyra år ska beviljas uppehållstillstånd. Men Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor, Fredrick Federley, håller inte med, även om han inte vill kommentera det enskilda fallet.

– Det låter som en helt fri invandring. Centerpartiet vill ha en reglerad invandring, jag ser inte att lagen behöver ändras men däremot kanske preskriptionstiden ska ses över, säger han till Nyheter24.

Regler finns av en anledning, menar han. Federley förstår dock att många är upprörda, särskilt de som skrivit under namninsamlingen och engagerat sig lokalt.

– Jag förstår hela problematiken men det finns också en problematik från andra hållet att den som ljuger inte kan få stanna, säger han.

Har fått stöd av många kändisar

Det är inte bara skolkamraterna och invånarna i Hultsfred som engagerat sig i "Ibbes" fall. Många kändisar, däribland Jakob Öqvist, John Guidetti, Alexandra "Kissie" Nilsson och Jonas Gardell, har tagit ställning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.