Alla elever i klassen har fått en varsin skoldator.
1 av 4
Alla elever i klassen har fått en varsin skoldator. - Foto: TT
Eleverna får ta med datorn hem efter skolan.
2 av 4
Eleverna får ta med datorn hem efter skolan. - Foto: Ingvar Karmhed/TT
Något som en familj menar har lett till att deras 14-årige son blivit spelberoende.
3 av 4
Något som en familj menar har lett till att deras 14-årige son blivit spelberoende. - Foto: TT
Därför har familjen valt att anmäla skolan.
4 av 4
Därför har familjen valt att anmäla skolan. - Foto: TT

14-åring spelberoende av skoldator – nu anmäler familjen skolan

Efter att eleverna i klassen fått varsin skoldator blev en 14-årig elev en skolkande spelmissbrukare. Efter 41 frånvaroanmälningar väljer nu hans familj att anmäla skolan.
– Familjen håller på att splittras på grund av skoldatorn, skriver familjen i anmälan.


Ingen spärr

Skoldatorerna har inte någon spärr för särskilda sajter eller program. Något familjen är kritisk mot.

– Det är vår policy. Annars skulle det bli ohanterbart för eleverna när de letar efter saker som är bra att använda i skolarbetet, säger Erik Holmqvist, IT-strateg på kunskapskontoret.

Innan datorerna lämnades ut tvingades både elever och vårdnadshavare att skriva under ett avtal där de bekräftar att de förstått de regler som gäller. 

SANDVIKEN. Sedan en tid tillbaka får alla elever på skolor i Sandviken en varsin dator för skolarbetet. Men för en 14-årig elev blev skoldatorn en väg in i spelberoende. Det hävdar hans familj som valt att anmäla skolan till Skolinspektionen.

 Ger man ett omoget barn en dator för fri användning måste skolan också ta ansvar när det uppstår ett spelberoende, skriver familjen i anmälan enligt Arbetarbladet.

De äldre eleverna har full tillåtelse att ta med sig datorerna hem efter skoldagen. Det är något som 14-åringen har utnyttjat. Sedan terminsstarten i höstas har han haft hela 41 stycken frånvaroanmälningar. Han har enligt familjen helt tappat greppet om skolarbetet och väljer att spela i stället för att gå på lektioner. Något som hans föräldrar hävdar håller på att "splittra" deras familj.

Kan få en individuell behandlingsplan

Föräldrar anser att felet ligger hos skolan eftersom lärarna inte begränsat datoranvändningen till lektionerna. Skolans rektor säger att det är ytterst få elever som inte kan hantera ansvaret med att ha en egen dator utan filter.

– I allmänhet fungerar det väldigt bra. De fall där vi haft problem kan man räkna på ena handens fingrar. Då har vi gjort individuella handlingsplaner som exempelvis kan innebära att eleverna bara har tillgång till ­datorerna på lektioner eller under skoldagen, säger rektorn till Arbetarbladet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.