Förundersökningen mot Thoralf Alfsson inleds.
1 av 2
Förundersökningen mot Thoralf Alfsson inleds. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Det är blogginlägget om somalier har anmälts som hets mot folkgrupp.
2 av 2
Det är blogginlägget om somalier har anmälts som hets mot folkgrupp. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Förundersökning inledd mot SD-topp – anmäls för hets mot folkgrupp

Trots det tidigare beslutet om att inte inleda en förundersökning mot SD-toppen Thoralf Alfsson har nu en överklagare vid Åklagarmyndigheten beslutat om att förundersökningen ska inledas.


KALMAR. Den sverigedemokratiske riksdagsmannen Thoralf Alfsson skrev ett omtalat blogginlägg i juni 2012 som sedan polisanmäldes.

I inlägget kunde man bland annat läsa:

"För varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen Al-Shabaab och mängden av drogen Khat som förs in i Sverige ökar med kvadraten"

Anmälaren menade att citatet pekade ut gruppen somalier som brottslig och anmälde därför inlägget för hets mot folkgrupp.

I augusti 2012 beslutade man dock om att inte inleda en förundersökning mot Alfsson eftersom inlägget inte ansågs som brottsligt enligt åklagaren.

Begärde omprövning av beslutet

Föreningen Juridikfronten begärde därför omprövning av beslutet och nu har överåklagaren Göran Hellstrand vid Åklagarmyndigheten, beslutat att en förundersökningen om hets mot folkgrupp ska inledas. 

"De påståenden som skrivits på bloggen utgör inte led i en saklig och vederhäftig diskussion utan påståendena är förklenande och omotiverat kränkande för gruppen."

"Med hänsyn till vad som anförts ovan gör jag bedömningen att det kan antas att brott som hör under allmänt åtal har förövats."

"Märkligt om de ändrade sig"

Men Alfsson oroar sig inte över förundersökningen. 

– Åklagaren har tidigare lagt ner förundersökningen så det vore mycket märkligt om de skulle ändra sig från åklagarsidan, säger Thoralf Alfsson, till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.

Fem döms för bomber i Norrköping

Fem män döms för sin inblandning i flera planerade och ett utfört sprängdåd i Norrköping under förra året, rapporterar SVT Öst.