Nej! Han var inte boxare eller med i Jönssonligan.
Nej! Han var inte boxare eller med i Jönssonligan.

Mandelatweetsen som visar hur djup den svenska skolkrisen är

Nelson Mandela avled i går, 95 år gammal. Här är 31 tweets från svenskar som inte vet vem han var. "Är inte han med i Jönssonligan?"


Nelson Mandela

Föddes den 18 juli 1918. 1943 gick han med i Afrikanska Nationalkongressen, ANC. Förespråkade till en början en fredlig kamp mot Apartheid men övergick senare till att driva väpnad kamp.

Dömdes 1964 till livstids fängelse. Släpptes i februari 1990 efter beslut av dåvarande presidenten F W de Klerk.

År 1993 tilldelas Mandela tillsammans med F W de Klerk Nobels fredspris.

Blev Sydafrikas första demokratiskt valda president 1994. Lämnade presidentposten 1999 och jobbade därefter med aidsfrågor tills det att han drog sig tillbaka år 2004.

STOCKHOLM. I veckan fick vi erfara att den svenska skolan är i djup kris. Den senaste PISA-rapporten visar ett stort kunskapsras i främst matematik, naturkunskap och läsförståelse. 

I går avled Nelson Mandela. Han blev 95 år gammal.

Vem var han?

Ja, om man tittar på tweetsen nedan förstår man snabbt att kunskaperna i historia och samhällskunskap inte heller har gått in i huvudet på svenska skolungdomar.

Fast de kanske inte ens har fått höra något om Nelson Mandela på lektionerna i skolan eller hemma vid matbordet?

Nyheter24 kan ge lugnande ord till dig som trodde att du var ensam om att inte veta vem Nelson Mandela var. Det är du inte!

Och Nyheter24 passar på att upplysa om att när någon avlidit "är" inte den person längre – utan "var."






























 


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.