Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

DN publicerade annons – anklagas nu för att vara främlingsfientlig

Dagens Nyheters annons har väckt uppmärksamhet.

Dagens Nyheters annons har väckt uppmärksamhet.

TT Bild

Den publicerades i söndagens DN.

Den publicerades i söndagens DN.

TT NYHETSBYRÅN

Så här ser annonsen ut.

Så här ser annonsen ut.

Twitter

Chefredaktören Peter Wolodarski har uttalat sig om annonsen.

Chefredaktören Peter Wolodarski har uttalat sig om annonsen.

Twitter

Debattören Damon Rasti svarade med en egen annons.

Debattören Damon Rasti svarade med en egen annons.

Privat

Här är Rastis svar.

Här är Rastis svar.

Facebook

Nyheter | 08/12/2013 16:18

Dagens Nyheter publicerade en annons som nu har mötts av hård kritik i sociala medier och anklagats för att vara främlingsfientlig.

STOCKHOLM. I söndagens Dagens Nyheter har tidningen en helsidesannons för boken "Invandring och mörkläggning".

Annonsens rubrik lyder: "Vad vet DU om invandringen och invandringspolitiken?". Under rubriken listas åtta exempel som berör Sveriges invandringspolitik.

Ett att dessa påståenden är att "Sverige har från millenieskiftet fram till oktober 2013 beviljat drygt 1,1 miljoner invandrare uppehållstillstånd" och "År 2012 beviljade Sverige 111 000 uppehållstillstånd".

Anklagas för rasism

Journalister och debattörer har under eftermiddagen uttryckt sin kritik gentemot chefredaktören Peter Wolodarski och valet av att publicera annonsen – som har anklagats för att vara både rasistisk samt missvisande.

En av dessa är debattören Damon Rasti som återskapade DN:s annons genom att omvända språket i annonsen samt bemöta de åtta påståenden som finns i ursprungsannonsen.

Han skriver bland annat att "Sverige har från millenieskiftet fram till oktober 2013 hjälpt drygt 1,1 miljoner invandrare att fly från krig och förtryck, samt återförenas med sina familjer" och "År 2012 beviljade Sverige 25 252 permanenta uppehållstillstånd, inte 111 000. Vi är ett av världens bästa länder på att hjälpa folk i nöd. Men vi kan bli bättre."

"Annonsen höll sig inom ramen för vad vi kunde acceptera"

Trots kritiken försvarar Wolodarski annonsen och skriver i en längre tweet: "Vi har utifrån vår liberala tradition en generös annonspolicy, som även omfattar ståndpunkter som är skilda från DN:s" och fortsätter:

"Det betyder inte att vi utan vidare skulle publicera ett budskap som är hatiskt/främlingsfientligt/rasistiskt - i förra valet sade vi nej till en SD-annons på just denna grund. Men i detta fall bedömde vi, efter utförliga diskussioner internt, att annonsen höll sig inom ramen för vad vi kunde acceptera."

Han skriver också att en äldre version av annonsen avvisades eftersom den kunde sammanblandas med redaktionellt material.

Här är några reaktioner på Twitter:

Damon Rastis svar:

Özz Nujen:

Carolina Farraj:

Ehsan Fadakar:

Nabila Abdul Fattah:

Henrik Arnstad:

Emma Persson:

Journalisten Helle Klein:

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski svarar på kritiken i en längre tweet här: