Dags att börja se över djurens matintag.
1 av 6
Dags att börja se över djurens matintag. - Foto: TT BILD
Nära hälften av svenska husdjur är överviktiga.
2 av 6
Nära hälften av svenska husdjur är överviktiga. - Foto: TT BILD
Och det är lika illa ställt med oss människor.
3 av 6
Och det är lika illa ställt med oss människor. - Foto: TT BILD
Dags att börja äta mindre och röra sig mer.
4 av 6
Dags att börja äta mindre och röra sig mer. - Foto: TT BILD
Tjocka katter får problem med hälsan.
5 av 6
Tjocka katter får problem med hälsan. - Foto: TT BILD
Sluta lassa upp matberg i kattens skål.
6 av 6
Sluta lassa upp matberg i kattens skål. - Foto: TT BILD

Fettlarm – nu är till och med våra husdjur feta

Nära hälften av svenskarna är överviktiga och nu visar en ny undersökning att det är lika illa ställt med våra husdjur.


USA fortfarande fetast

Royal Canin har undersökt resultatet från svenska veterinärer med amerikanska The Association for Pet Obesity Prevention, APOP. Det visade att Sverige fortfarande inte kommit upp i samma skrämmande siffror som USA. Där är 53 procent av hundarna och 58 procent av katterna överviktiga.

– USA befann sig på våra nuvarande nivåer för ungefär sex år sedan, vilket ger en fingervisning om vart vi är på väg om inget görs. Därför är det oerhört viktigt att öka allmänhetens förståelse för vad man utsätter en överviktig hund eller katt för. En viktökning på ett kilo för en normalstor katt motsvarar sexton kilo för en människa, säger Annika Lindh, i ett pressmeddelande.

SVERIGE. Nära hälften av Sveriges befolkning är överviktiga. I november i år meddelade Statens Folkhälsoinstitut att andelen överviktiga svenskar fortsätter att öka och att 14 procent klassas som feta.

Det är dock inte bara vi människor som har problem med vikten – en ny undersökning visar nu att det är lika illa ställt med våra husdjur.

– Resultatet är alarmerande. Fler än 4 av 10 hundar och katter är överviktiga och siffran väntas öka märkbart, säger Annika Lindh, legitimerad veterinär på Royal Canin Sverige, i ett pressmeddelande.

Ökande problem

Foderproducenten Royal Canin genomförde i november i år en undersökning bland 100 veterinärer på temat "övervikt bland hundar och katter". 93 procent av veterinärerna som deltog menade att övervikt bland våra katter och hundar är ett ökande problem. I dagsläget är redan 42 procent av hundarna och 47 av katterna överviktiga.

– Detta motsvarar närmare 880 000 katter och hundar, vilket förstås är oerhört beklagligt. Orsaken är sannolikt främst kärleksfulla ägare som vill väl, men som blundar för konsekvenserna, säger Lindh och fortsätter:

– Som till exempel minskad livskvalitet, ett förkortat liv och ökad risk för diabetes, bukspottkörtelinflammation samt olika ledsjukdomar.

Håll koll på matintaget – både ditt eget och djurets

Men misströsta inte, det finns enkla medel att ta till för att få bukt med övervikten, både för dig själv och ditt djur. 

Här är tipsen för en smalare julhelg:

- Aktivera er. Sitt inte bara. Passa på att utnyttja ledigheten till att röra på både dig själv och ditt djur. Gå ut, promenera, lek (helst i snön om det finns någon).

- Stå emot. Det kan vara svårt att låta bli den där extra lilla prinskorven eller köttbullen men var tuff. Fall inte för ditt eget överdrivna matsug eller för hundens bedjande blick. Säg nej och känn efter. 

- Mindre portioner. Ät långsamt, tugga ordentligt och lassa inte upp berg med mat. Varken på din egen tallrik eller i hundens eller kattens skål.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.