"Med anledning av..." här är brevet till justitieministern som gjort succé.
1 av 3
"Med anledning av..." här är brevet till justitieministern som gjort succé. - Foto: TT Bild/Facebook/Montage
Lina Brustad blev upprörd av att höra om domen och skrev ett brev.
2 av 3
Lina Brustad blev upprörd av att höra om domen och skrev ett brev. - Foto: Privat
Mannen friandes från våldtäkt av Tingsrätten i Lund.
3 av 3
Mannen friandes från våldtäkt av Tingsrätten i Lund. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Efter våldtäktsdomen – ber Beatrice Ask om lov att stjäla grannens bil

Efter friande våldtäktsdomen i Lund ber 34-åriga Lina justiteministern om lov att stjäla grannens bil. Här är brevet som blivit en Facebooksuccé.


Domen

Trots att tingsrätten slog fast att det är bevisat att mannen tvingat kvinnan till samlag med våld menar man att det inte går att slå fast han han haft uppsåt till våldtäkt.

Enligt den frikände mannen var det  "väldigt tydligt att hon ville ha dominanssex", något kvinnan motsätter sig: "Jag visade tydligt att jag inte ville, så att han inte kunde missuppfatta det".

VARBERG. Reaktionerna har varit starka efter den uppmärksammade våldtäktsdomen i Lund, där en 27-årig man friades trots att han erkänt att offret sagt nej flera gånger och att han varit våldsam. 

En av de som reagerade var 34-åriga Lina Brustad från Varberg. I ett satiriskt brev till justitieminister Beatrice Ask undrar hon om det är lugnt att hon stjäl grannens bil "en jättefin mycket större bil som jag sneglat på ett tag". 

"Tyst överenskommelse"

Hon menar att det borde vara lugnt eftersom han lett mot henne och på så vis gett sitt tysta medgivande. Precis så som mellan offret och våldtäktsmannen, enligt tingsrätten.

Brevet publicerades på Facebook, blev snabbt en viral succé och uppmärksammades av bland annat Hallands Nyheter. I skrivande stund har inlägget delats över 15 000 gånger och med fler än 18 000 som gillar.

För Nyheter24 berättar Lina Brustad om hur hon fick idéen till att skriva.

– Jag stod och diskade och lyssnade på P1 och hörde om domen. Den gjorde mig uppgiven och frustrerad. Jag tittade ut genom fönstret och såg grannens bil och funderade på vad som skulle hända om man applicerade det här på ett annat fall, för att visa det absurda i det hela.

Viral succé

Hon skrev brevet och skickade det till Ask. Men eftersom att hon själv tyckte att det blev ganska roligt formulerat så valde hon att även lägga ut det på Facebook. Att inlägget skulle få sådan enorm spridning hade hon aldrig väntat sig.

– Nej, verkligen inte. Jag trodde kanske att mina polare skulle gilla det men inte så mycket mer än så. 18 000 människor känns helt absurt, det är som en medelstor svensk stad, säger hon till Nyheter24.

Reaktionerna har bara varit positiva.

– Det är massa okända människor som skriver privata meddelanden till mig på Facebook, berömmer mig och tycker att det var roligt skrivet. 

Har du fått något svar från Beatrice Ask?

– Nej, och det tror jag inte att jag kommer att få heller, vad ska hon svara liksom? Hon tycker säkert också att det är helt fel. Men ändå, det är hennes jobb att ta tag i sådana här frågor.

Här är Brustads brev:

"Hej Beatrice Ask!

Jag har med anledning av den nu senast diskuterade våldtäktsdomen fått en fantastisk möjlighet, men vill bara dubbelkolla med dig så att det inte skett ett missförstånd.

För att göra en lång historia kort så fick jag mitt andra barn nu i somras och upplever med två barnstolar, barnvagn mm (du vet säkert hur det är) att min Skoda Fabia blivit lite trång. Dessutom är det en 07:a så den börjar bli gammal. Min granne har en jättefin mycket större bil som jag sneglat på ett tag. (Vi delar carport så jag har möjlighet att se den på nära håll.) Så när vi häromdagen möttes i ett av vinterns gråa skyfall in imellan husen och carporten - jag släpandes på min bebis i sitt tunga babyskydd - gav han mig ett vänligt leende, som jag bara kan tolka som ett tyst medgivande till att jag kan ta hans bil. Han förstod min situation, det kände jag tydligt.

Nu vill jag bara dubbelkolla med dig innan jag tar bilen att det, om det mot all förmodan skulle bli så att han polisanmäler mig sen - man vet ju inte, han kan ju ångra sig, sådant händer ju - att det kommer kunna ställas utom allt rimligt tvivel att jag hade för avsikt att stjäla bilen. För det har jag ju inte. Vi har en tyst överenskommelse bara. 

Tacksam för snabbt svar!

Med vänlig hälsning  
Lina Brustad
Träslövsläge"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.