Jonas Wahlström.
Jonas Wahlström. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Best of Skansen-Jonas – en hyllning till allas vår favorit

Nyheter24 gillar Skansen-Jonas! Därför har vi satt ihop en lista på några av hans bästa, och märkligaste, stunder.


Läs mer

Läs en längre intervju med Skansen-Jonas där han berättar om sin egna lemurflock, björnrunkaren på Skansen och om vad han skulle göra om han inte jobbade på Skansen.

Du hittar den här.

STOCKHOLM. Nästan alla vet vem han är. Och nästan alla gillar honom. Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström är helt enkelt rätt folkkär. Dessutom är han pigg på att ställa upp när media kallar, bland annat har han hjälpt den här skribenten att handskas med sin ormskräck.

En av anledningarna till att han är så populär är självklart att han säger vad han tycker, och att det ibland är rätt oväntade uttalanden. Nyheter24 har listat hans fem skönaste stunder.

1. Jonas om polis som brottades med bäver: "Hade en jävla tur"

Polisen Martin Östholm stoppade en bäver som var på väg upp mot motorvägen. Till saken hör att han stoppade den med hjälp av en klassisk brottningsmatch. En dålig idé, tyckte Jonas.

– Polismannen måste ha haft en jävla tur. De där tänderna går rakt igenom en människohand. Man ska aldrig gå fram till en bäver. De har rejäla gnagartänder och kan säga ifrån ordentligt om de blir trängda, sa han till Nyheter24.

2. Jonas om mirakelhunden: "Borde skjutas"

 Hunden Naki'o fick alla sina fyra tassar svårt köldskadade men blev till slut den första hunden med fyra benproteser. En rätt dålig idé, tyckte Jonas.

– är veterinärvården ska ha fyra benproteser på en hund då har den gått för långt. Det är ett sentimentalt förlängande av hundens lidande. Det finns en gräns när det gäller djurvård och den gränsen bör vara avlivning. Jag är tveksam till att svenska veterinärer skulle ställa upp på det här, sa Jonas till Nyheter24 och förklarade hur han hade avlivat sina egna hundar:

– De generationer av dvärgtaxar jag har haft, när de blivit så gamla så att synen försvinner, de blir blinda och de lider, då gör jag det enkelt för hunden och sorgligt för mig. Jag har tagit hunden på en sista liten promenad ut i skogen och tagit med mig min bössa. Sedan säger det klick och hundens lidande är över. Då har hunden dött lycklig och ovetande. Sedan har jag gråtit som ett barn efteråt. 

3. Jonas dömer ut elefantrymningar: "Alla cirkusdirektörer är pr-proffs"

Varje sommar dyker de upp, lokaltidningsrubrikerna om elefanter som är på rymmen från sina cirkusar. Bluff och båg, säger Jonas.

– De ser till att elefanterna rymmer i väg så att det blir stor uppståndelse och en nyhet i tidningen – och sedan går alla på cirkus. Alla cirkusdirektörer är pr-proffs. Det finns ingen cirkusdirektör som är värd att vara direktör om han inte släpper ut elefanterna åtminstone ett par gånger varje sommar, sa Jonas till Nyheter24.

4. Jonas om Nordkorea: "Ett gigantiskt Knutby"

Förutom att han jobbar på Skansen så är Jonas även rådgivare åt Nordkorea i djurparksfrågor. Något som han varit sedan 1985, och han har också besökt det stängda landet vid flera tillfällen.

– Jag var där senast för sex veckor sedan. Det är världens största religiösa sekt. Det är ett gigantiskt Knutby. Så är det, faktiskt. De dyrkar den store ledaren som Gud, sa han till Nyheter24 i november 2012 och vidareutvecklade:

–  Allting kretsar om att han har varit där så många gånger, att han designade det och det huset, att de arbetar för honom. Det är som att gå in i en riktig extremreligiös sekt som är helt isolerad från omvärlden. Jag har berättat för några att USA varit på månen, men då säger de bara ”det kan inte vara möjligt, det har inte vår store ledare sagt".

5. Jonas om Youtubesuccén: "Kommer att dö"

Klippet där lejonungen Simba gullade med hunden Monty och kaninen Thumper blev enorm nätsuccé.


Men inte en nätsuccé som föll Jonas i smaken.

– Det kan ju bli fatalt när lejonet växer upp och leken blir alltför hårdhänt. Kaninen kommer med stor sannolikhet att dö och mitt råd till den är att hålla sig undan, sa han till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.