Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter våldtäktsdomen – tusentals demonstrerar för samtyckeslag

- 17/01/2014, 07:16 -
1 av 4

Faksimil / TT

Demonstrationen flyttades nyligen till Medborgarplatsen.
2 av 4

Demonstrationen flyttades nyligen till Medborgarplatsen.

Faksimil

Cissi Wallin är med bland arrangörerna.
3 av 4

Cissi Wallin är med bland arrangörerna.

FameFlynet Sweden / Sigge Klemetz

En manifestation av SKR förra året.
4 av 4

En manifestation av SKR förra året.

ANDERS WIKLUND / TT

Den uppmärksammade våldtäktsdomen i Lund har lett till stark organisering. I helgen väntas tusentals personer demonstrera i centrala Stockholm.

STOCKHOLM. Trots att kvinnan skrek nej under den sexuella akten friades en man helt av Lunds tingsrätt för våldtäkt. 

Nu har det lett till ett starkare engagemang än någonsin för en så kallad samtyckeslagstiftning – kort sagt att ett nej faktiskt också ska vara ett nej även enligt svenska domstolar.

"Vill visa att domarnas tolkning inte stämmer med vår"

5 000 personer har meddelat via Facebook att de ska komma till Medborgarplatsen i Stockholm på lördag då flera organisationer demonstrerar mot sexuellt våld – för samtycke.

– Vi hoppas på tusentals deltagare som vill sätta press på politiker och andra makthavare att agera. Att alla som vill visa sitt stöd för att samtycke ska vara en självklarhet vid sex är med och deltar. Samt att allmänheten, politiker, makthavare och andra aktörer förstår att allt annat än ett ja alltid är ett nej. För att förbättra arbetet med våldtäkt, säger Sanna Bergendahl, verksamhetschef på Föreningen Storasyster, huvudarrangör för manifestationen, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi vill visa regeringen och justitieminister Beatrice Ask att lagstiftningen och domarnas tolkning av den inte stämmer med vår, folkets, uppfattning om hur vårt samhälle ska hantera sexualbrott.

"Bjuder in alla för att kunna påverka"

Enligt Bergendahl har även flera aktiva politiker meddelat intresse för att närvara på demonstrationen. Bland talarna återfinns Feministiskt initiativs Gudrun Schyman, polisen Martin Marmgren och författaren Katarina Wennstam.

Samlingen av initiativtagare är stor, en av de som propagerat mest för demonstrationen är debattören och radioprofilen Cissi Wallin. Även Bergendahl pekar på att det är en bred manifestation.

– Manifestationer och demonstrationer har stor påverkan i ett demokratiskt samhälle. Vi bjuder in alla att delta för att kunna påverka, säger hon.