1 av 3
- Foto: Faksimil / TT
Cissi Wallin är med bland arrangörerna.
2 av 3
Cissi Wallin är med bland arrangörerna. - Foto: FameFlynet Sweden / Sigge Klemetz
En manifestation av SKR förra året.
3 av 3
En manifestation av SKR förra året. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Efter våldtäktsdomen – tusentals demonstrerar för samtyckeslag

Den uppmärksammade våldtäktsdomen i Lund har lett till stark organisering. I helgen väntas tusentals personer demonstrera i centrala Stockholm.


Demonstrationen

Var? Medborgarplatsen, Stockholm
När? Lördag 18 januari klockan 13.00. 
Länk: 
https://www.facebook.com/events/250926175067195 

Arrangörer:
- Föreningen Storasyster
- Kvinnors Nätverk
- FATTA
- Sveriges Kvinnolobby
- Män för Jämställdhet
- Roks – mot mäns våld mot kvinnor
- Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening
- UN Women Sverige
- Cissi Wallin
- Geek Girl Meetup
- Kristina Wicksell
- Katti Bodynerv
- #mörkertalet (Martina Sundman)

Demonstrationen stöds även av Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR.

STOCKHOLM. Trots att kvinnan skrek nej under den sexuella akten friades en man helt av Lunds tingsrätt för våldtäkt. 

Nu har det lett till ett starkare engagemang än någonsin för en så kallad samtyckeslagstiftning – kort sagt att ett nej faktiskt också ska vara ett nej även enligt svenska domstolar.

"Vill visa att domarnas tolkning inte stämmer med vår"

5 000 personer har meddelat via Facebook att de ska komma till Medborgarplatsen i Stockholm på lördag då flera organisationer demonstrerar mot sexuellt våld – för samtycke.

– Vi hoppas på tusentals deltagare som vill sätta press på politiker och andra makthavare att agera. Att alla som vill visa sitt stöd för att samtycke ska vara en självklarhet vid sex är med och deltar. Samt att allmänheten, politiker, makthavare och andra aktörer förstår att allt annat än ett ja alltid är ett nej. För att förbättra arbetet med våldtäkt, säger Sanna Bergendahl, verksamhetschef på Föreningen Storasyster, huvudarrangör för manifestationen, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi vill visa regeringen och justitieminister Beatrice Ask att lagstiftningen och domarnas tolkning av den inte stämmer med vår, folkets, uppfattning om hur vårt samhälle ska hantera sexualbrott.

"Bjuder in alla för att kunna påverka"

Enligt Bergendahl har även flera aktiva politiker meddelat intresse för att närvara på demonstrationen. Bland talarna återfinns Feministiskt initiativs Gudrun Schyman, polisen Martin Marmgren och författaren Katarina Wennstam.

Samlingen av initiativtagare är stor, en av de som propagerat mest för demonstrationen är debattören och radioprofilen Cissi Wallin. Även Bergendahl pekar på att det är en bred manifestation.

– Manifestationer och demonstrationer har stor påverkan i ett demokratiskt samhälle. Vi bjuder in alla att delta för att kunna påverka, säger hon.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.