Säpo anmäler nu Stureplanskrogen som kastade ut Kent Ekeroth och hans sällskap.
1 av 3
Säpo anmäler nu Stureplanskrogen som kastade ut Kent Ekeroth och hans sällskap. - Foto: TT Bild
Säpo bekräftar att anmälan har överlämnats till åklagare.
2 av 3
Säpo bekräftar att anmälan har överlämnats till åklagare. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Nosh and Chow säger i ett offentligt uttalande att de kastade ut Ekeroth för att han kränkte en kvinna på förnedrande sätt.
3 av 3
Nosh and Chow säger i ett offentligt uttalande att de kastade ut Ekeroth för att han kränkte en kvinna på förnedrande sätt.

Ekeroth kastades ut – nu anmäler Säpo Stureplanskrogen

Sverigedemokraten Kent Ekeroth slängdes ut från en Stureplanskrog i går natt och nu kan Nyheter24 avslöja att Säpo har upprättat en anmälan mot krogen för olaga diskriminering.
– Det var inte jag som frågade eller bad om det, säger Ekeroth till Nyheter24.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Inspelningen från samtalet

Nyheter24 har tagit del av Kent Ekeroths egna inspelning som du kan lyssna på nedan i denna artikel.

STOCKHOLM. Under lördagsnatten blev Sverigedemokraten Kent Ekeroth och hans vänner utslängda från Stureplanskrogen Nosh and Chow.

– Vi höll oss för oss själva. Pratade inte med någon. Jag märkte ingenting förrän en vakt kom fram och sa att hans chef ville att vi skulle gå, berättade Kent Ekeroth för Nyheter24.

Ekeroth spelade in samtalet på sin mobil och på inspelningen förklarar vakten att "andra gäster blir störda av er närvaro".

En av Ekeroths vänner lägger sig i samtalet genom att fråga: "Varför blir de störda?" varpå vakten svarar: "Sverigedemokrater".

"Säpo anmälde på eget bevåg"

Säkerhetspolisen (Säpo) – som var närvarande under hela kvällen och så även när Ekeroth talade med vakten – har nu anmält krogen för olaga diskriminering.

– Jag informerades redan i går om att de anmälde krogen och Säpo gjorde det på eget bevåg. Det var inte jag som frågade eller bad om det, säger Kent Ekeroth till Nyheter24.

Stämmer det att Säpo har upprättat en anmälan?

– Ja, i och med att frågan har överlämnats till en åklagare så finns det en anmälan, säger Mark Vadasz, presschef på Säpo, till Nyheter24.

När Nyheter24 når Åklagarmyndigheten kan de varken bekräfta eller dementera att det har kommit in en anmälan.

– Jag kan inte se att det har kommit in någon anmälan, förmodligen eftersom den upprättades under helgen. När – och om – anmälan kommer in i morgon så kommer den att lottas på en åklagare som inleder en förundersökning, säger Simon Hoff, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, till Nyheter24.

Kränkte en kvinnlig gäst

Uppgifterna om varför Ekeroth fick lämna stället går isär. Enligt krogen fick sällskapet lämna eftersom en kvinnlig gäst hade blivit kränkt på ett förnedrande sätt.

"Han avvisades då från restaurangen som vilken gäst som helst som inte kan uppföra sig. Gästens säkerhetsvakter var närvarande under hela händelsen!", skriver krogen i ett offentligt uttalande.

Anmäler krogen för förtal

Till Nyheter24 säger Ekeroth att han planerar att anmäla krogen samt kvinnan, som påstås ha blivit kränkt, för förtal.

– Jag överväger även att anmäla VD:n och/eller kvinnan som påstår att jag sa något och/eller "värden" för förtal och i sådana fall görs även där en förundersökning där Säpos vittnesmål lär ingå i den, säger Ekeroth.

/
/
/
/
/
/