"Är det något feministiskt?" Undrar restaurangen när Nyheter24 vill ställa några frågor.
1 av 4
"Är det något feministiskt?" Undrar restaurangen när Nyheter24 vill ställa några frågor. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Menyn har sett ut sådär i 25 år låter restaurangen meddela.
2 av 4
Menyn har sett ut sådär i 25 år låter restaurangen meddela. - Foto: AP
Äter tjejer och barn lika lite?
3 av 4
Äter tjejer och barn lika lite? - Foto: Ap
Tjejpizzan är billigare än den "vanliga" pizzan.
4 av 4
Tjejpizzan är billigare än den "vanliga" pizzan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kritik mot pizzeria som säljer barnportioner som "tjejmat"

En pizzeria i Västerås erbjuder alternativet Tjej/Barnpizza i menyn, något som väckt starka reaktioner på sociala medier.


Sexistiska stormar

Nyheter24 har tidigare skrivit om förlegade ideal och sexistiska varor som fortsätter att säljas runt om i landet.

Senast var det ett rosa städset från Överskottsbolaget, ÖoB med texten "Clean just like mommy" ("Städa precis som mamma").

Produkten väckte starka reaktioner på sociala medier och fick tillsist företaget att dra tillbaka den sexistiska leksaken.

VÄSTERÅS. Högst upp på menyn hos en kvarterskrog i Västerås finns alternativet "Tjej/Barnpizza". Lite mindre mat, för lite mindre pengar. Något som fick 16-åriga Västeråsbon Madeleine att reagera. 

– En sådan menypunkt sänder ut att tjejer inte kan äta lika mycket som killar, eller att de inte ska äta lika mycket som killar. Så det första som flög in i mitt huvud var vikthets. För det var så jag kände mig, säger hon till Nyheter24.

Sprids på Twitter

Madeleine fotade menyn och postade bilden på Twitter där den snabbt började spridas. Reaktionerna lät inte vänta på sig:

"De har uppenbarligen åsikten att tjejer bör äta/äter väldigt lite mat", "Fint att det får finnas en tjejpizza bland alla.. eh, manspizzor?", "Vikthets eller diskriminering? Feminismen har inte gått för långt, Den här pizzeran däremot! Fy!", är några av kommentarerna.

– Jag har fått många bra reaktioner, det är många som håller med mig och svarar på min tweet. Men det finns även vissa som tycker det är töntigt att jag tycker som jag gör, vissa kommer även med onödiga kommentarer, säger Madeleine.

"Haft det i 25 år"

När Nyheter24 ringer upp krogen i fråga säger man att man inte känner till kritiken. 

– Det känner jag inte till?, säger kvinnan som svarar och fortsätter:

– Är det något feministiskt?

Många är väldigt upprörda och frågar om det handlar om att uppmuntra tjejer att äta mindre?

– Det var hemskt att höra. Men det har hetat så i 25 år.

Hon hälsar att en man ska ringa upp lite senare, något som dock inte sker. När Nyheter24 återigen ringer upp ges i stället svaret att det är "mitt i lunchruschen" och att de "absolut inte" kommer att svara på några frågor. Därefter lägger de på luren.

"Ville motbevisa restaurangen"

Krogen erbjuder inte endast Tjej/Barnpizza. Det finns även "Tjejpasta" och "Tjejlunch". 

– Jag tycker det helt enkelt skulle stå "halv portion" eller något sådant. För det finns ju även killar som inte äter en hel pizza?, säger 16-åriga Madeleine.

Därefter berättar hon att hon valde att beställa en så kallad vanlig pizza.

– Det kändes ganska uppenbart att jag skulle motbevisa restaurangen om att de behöver något som heter "Tjej/Barnpizza". Så jag beställde in en helt vanlig pizza och åt sedan upp hela utan några problem.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kinnevik redovisar minskat värde

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.