Fredag 24 Sep
Stockholm

Kuppen: De delar ut hamburgare till elever på köttfri dag

Ingen köttfri dag för eleverna om LRF får bestämma.
1 av 3
Ingen köttfri dag för eleverna om LRF får bestämma. Foto: TT Bild
Nu vill lantbrukarna kuppa gymnasieskolan i Nyköping.
2 av 3
Nu vill lantbrukarna kuppa gymnasieskolan i Nyköping. Foto: TT Bild
 Jan Eksvärd, LRF:s expert på hållbar utveckling, försvarar kuppen.
3 av 3
Jan Eksvärd, LRF:s expert på hållbar utveckling, försvarar kuppen. Foto: Pressbild/TT Bild/Montage

Nyköpings kommun har infört köttfria onsdagar i skolorna som ett sätt att minska påverkan på klimatet. Något som retat upp Lantbrukarnas riksförbund som nu planerar en köttig pr-kupp.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tidigare köttbråk

Det är inte första gången som ett köttbråk uppstår. 

I somras beslutade festivalen Way Out West att inte servera kött på grund av klimatpåverkan. Något de flesta tyckte var bra. 

Bortsett från tidningen GP som i stället såg det som ett utmärkt tillfälle att dela ut gratis korv och köttbullar till festivalbesökarna.

NYKÖPING. Onsdagar är lika med köttfri dag i Nyköpings skolkök. Sedan början av vårterminen har man, tack vare ungdomsfullmäktige, därför börjat införa en köttfri dag i veckan. Syftet är att minska påverkan på klimatet som sker till följd av köttproduktionen. 

Något som dock fått Lantbrukarnas riksförbund, LRF att se rött.

Under onsdagen har LRF därför beslutat att kuppa hela initiativet genom att dela ut hamburgare till eleverna på Nyköpingsskolan Gripengymnasiets skolgård. Något som dock inte godkänts av skolans rektor.

– Jag har hört ryktet, men det är ingen som tagit kontakt med mig, säger Gripengymnasiets rektor Björn Löfstedt, till Nyheter24.

"Lösningen är mer komplex"

Enligt LRF i Nyköping handlar den planerade kuppen om att uppmärksamma att klimatfrågan är mer komplex än att säga "kött eller inte kött". I ett mejl till Dagens Media skriver Jan Eksvärd, LRF:s expert på hållbar utveckling:

"Den 40-procentiga ökningen av köttkonsumtion i Sverige sedan 1990 har nästan uteslutande bestått av importerat kött. Om den offentliga upphandlingen valde svenska livsmedel i större utsträckning skulle det gynna både den biologiska mångfalden, klimatet och svenska företag", 

Initiativet får även uppbackning av LRF Riks.

– Som vi förstår det syftar aktiviteten till att lyfta just den problematik som vi pekar på i vårt svar. Om den lyckas med det så är det bra, säger pressekreteraren Johanna Eén, till Dagens Media.

"Hoppas att de inte tågar in i matsalen"

Enligt Gripensgymnasiets rektor har de köttfria dagarna hittills varit uppskattade bland skolans elever. 

– Generellt så jobbar vi med demokratiska förtecken och respekterar initiativet från ungdomsfullmäktige och vill uppmuntra ungdomarna till att ta initiativ. Men självklart får man även ha en avvikande åsikt.

Han ställer sig dock en aning frågande till att LRF inte kontaktat skolan, något som vanligen görs när externa förbund kommer på besök.

– Jag hoppas inte att de tågar in i matsalen. Det är Sodexo som ansvarar för maten hos oss och av hälsoskäl är det inte tillåtet att ta in annan mat i matsalen.

Men så länge LRF håller sig till att dela ut hamburgare på skolgården har Björn Löfstedt inga invändningar till den så kallade kuppen.

– Jag har inga problem med det, men de får inte störa vår skola, säger han till Nyheter24.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela