Dan Eliasson, 21.
1 av 2
Dan Eliasson, 21. - Foto: Julia Forsberg
Börje fanns aldrig på riktigt. Hamstern på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 2
Börje fanns aldrig på riktigt. Hamstern på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Scanpix

Historien om hamstern Börje var fejk: "Han existerar inte"

Hamstern Börje slog ner som en liten bomb i går när en person försökte få Kalmar Kommun att ta emot honom. Men hela historien var fejk.


KALMAR. Det var i går som någon försökte diarieföra hamstern Börje i Kalmar kommun – vilket man bland annat kunde läsa om här.

Men det var bara journaliststudenten Dan Eliasson, 21, som ville se hur media hanterade nyheter och att försöka göra en hamster till allmän handling borde definitivt hamna på medias radar. Och han fick rätt när den ansedda nyhetsbyrån TT, Tidningarnas Telegrambyrå, plockade upp nyheten om Börje.

Hur kom det sig att du gjorde det här?

– Det var två tankar som sammanfördes till en handling egentligen.Som journalist ska man ha väldigt bra koll på allmänna handlingar, diarium och så vidare. Och därför har jag intresserat mig för det och funderat mycket. Vad kan egentligen diarieföras? Man har hört mycket om folk som lämnat in väldigt märkliga saker som diarieförts. Då ville jag reda ut lite var gränserna går, säger Dan Eliasson till Nyheter24, och fortsätter:

– Jag insåg då att detta faktiskt går att sammanföra med den andra tanken. Om jag vill, kan jag då påverka media? Och hur hanterar media nyheter?

Och hur hanterade media detta?

– Det var ytterst få som försökte söka upp grundkällan till nyheten, alltså personen som skickat mailet. Till mailadressen kom endast fem mail från journalister och det är ju väldigt intressant om man jämför med genomslaget som nyheten fick, säger Dan som inte har en exakt siffra på hur många artiklar och inslag nyheten om Börje resulterade i.

– Men det blev onekligen en riksnyhet.

Hur mår Börje efter uppståndelsen?

– Börje existerar tyvärr inte men jag funderar på att skaffa en guldhamster nu. De verkar så populära!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.