Tisdag 21 Sep
Stockholm

Duong, 17, kan utvisas – efter sju år i Sverige

Doung Le (t.v.) vill inte lämna sina vänner och ber om att få gå klart sin påbörjade utbildning i Sverige.
Doung Le (t.v.) vill inte lämna sina vänner och ber om att få gå klart sin påbörjade utbildning i Sverige. Foto: Privat

– När jag var elva år berättade mamma för mig att hon hade träffat en man och att vi skulle flytta till Sverige, berättar Duong Le, nu 17 år gammal, för Nyheter24. Efter att ha byggt upp ett liv i Sverige tvingas nu Duong lämna sin påbörjade gymnasieutbildning, sina vänner och sin flickvän.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kainat

Den 16 år gamla flickan Kainat hotades utvisning till ett av världens farligaste land.

Läs hela historien om flickan här.

Duong har två år kvar på gymnasiet i Gislaved. Om han flyttar tillbaka till Vietnam kommer han att få börja om från grundskolan igen eftersom att han inte längre pratar speciellt bra vietnamesiska. 

– Jag har försökt anpassa mig till det svenska samhället och jag känner mig mer svensk än vietnamesisk. Jag vill bara få chansen att gå klart skolan så att jag kan skaffa jobb någonstans sen, säger Duong till Nyheter24.

17 000 vill att Duong ska stanna

Facebook har det startats en namninsamling och det är nästan 20 000 personer som skrivit på. Klassföreståndare Agnieszka Jarmuszhiewicz har tillsammans med kuratorer, rektor och andra lärare på skolan skrivit ett brev till Migrationsverket. I brevet ber de om att Duong ska få gå klart sin utbildning.

– Vi såg att Duong mådde dåligt och frågade honom om någonting hade hänt. Det var då vi fick veta hur det ligger till och sen tog kuratorerna på skolan initiativet till att skriva ett brev. Det är så hemskt, senast i går pratade han om sina framtidsdrömmar och nu sopar de undan fötterna på honom, säger Agnieszka till Nyheter24 och fortsätter:

– Att vännerna har startat en namninsamling tycker jag är starkt och visar på att de verkligen bryr sig.

"Fel och orättvist"

Det var för en månad sedan som ett brev från polisen kom hem till Duong och hans familj.

– Jag har inte haft en aning om att detta skulle komma. Mamma har inte berättat någonting, säger han till Nyheter24.

2007 kom han tillsammans med sin mamma till Sverige efter att hon gift sig med en man som hade svenskt medborgarskap. Äktenskapet höll i några månader och det tillfälliga uppehållstillståndet gick ut efter två år. Då sökte de nytt tillstånd men fick avslag, överklagade och fick ytterligare en gång avslag. 

Om några månader kommer Duong vara tvungen att lämna Sverige tillsammans med sin mamma och hans två småsyskon som är nio månader och fem år gamla.

– Jag frågade mamma hur det skulle bli om vi åkte tillbaka till Vietnam. Då bröt hon ihop och sa att hon inte skulle kunna ta hand om mig och mina bröder och att det kommer bli ett slut för henne, säger Duong och fortsätter:

– Det är fel och orättvist. Allt jag kräver är två år så att jag kan gå klart min utbildning.

Verkställighetshinder

Om Duong kan få stanna och göra klart sina studier vet han inte ännu. 

– Grunder för att beviljas uppehållstillstånd efter det att ett utvisningsbeslut vunnit laga kraft är till exempel att personen blivit så pass sjuk att en resa skulle innebära en fara för personens liv, mottagarlandet vägrar att ta emot den sökande eller att den sökande gjort sannolikt att denne riskerar att utsättas för skyddsgrundande behandling vid ett återvändande till hemlandet, säger Guna Graufelds som är pressansvarig på Migrationsverket.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela