Fredag 17 Sep
Stockholm

Stureplansmördaren kan snart vara fri

Nu kan stureplansmördaren Tommy Zethraeus snart vara fri.
1 av 3
Nu kan stureplansmördaren Tommy Zethraeus snart vara fri. Foto: TT Bild
I december 1994 sköt han ihjäl fyra personer.
2 av 3
I december 1994 sköt han ihjäl fyra personer. Foto: Krister Larsson/SCANPIX
Efter att ha nekats inträde till Sturecompaniet.
3 av 3
Efter att ha nekats inträde till Sturecompaniet. Foto: Per-Olof Sännås/SCANPIX

Nu har Örebro tingsrätt beslutat att omvandla stureplanmördaren Tommy Zethraeus livstidsstraff till tidsbestämt. Vilket innebär att 44-åringen snart kan vara fri.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vägrades inträde

Stureplansmorden inträffade vis restaurang Sturecompagniet i december 1994 efter att Tommy Zethraeus och två av hans vänner vägrats inträde

När den nu 44-årige Zethraeus öppnade eld rakt in i restaurangen sköts tre kvinnliga gäster samt en manlig dörrvakt ihjäl. Flera personer skadades dessutom av kulor och glassplitter.

Totalt skadades 21 personer och fyra sköts ihjäl.

STOCKHOLM. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus har suttit fängslad i 19 år efter att han sköt ihjäl fyra personer på Stureplan. Nu har tingsrätten beslutat om att ge honom tidsbestämt straff – vilket innebär att 44-åringen kan vara fri om bara några år.

Mördade fyra personer

Zethraeus är dömd för att den 4 december 1994 vid Sturecompagniet i Stockholm ha mördat fyra personer och försökt mörda ytterligare fem. Han dömdes vid samma tillfälle för ett rån. För detta dömde hovrätten honom till livstids fängelse. Under verkställigheten har han vid två tillfällen dömts för allvarlig brottslighet. Zethraeus, även kallad Stureplansmördaren, har nu avtjänat drygt 19 år och två månader av livstidstraffet.

Utgått från fem kriterier

pressmeddelandet från Sveriges domstolar skriver man att man vid prövningen av 44-åringens ansökan om omvandling särskilt beaktat fem angivna kriterier. 

Dessa är den tid som Tommy Zethraeus har avtjänat, vad som av domen framgår om de omständigheter som legat till grund för att han fått ett livstidsstraff, om det finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet, om han åsidosatt vad som gäller för straffverkställigheten samt om han har medverkat till att främja sin anpassning till samhället.

"Djupt ångerfull och skamsen"

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Zethraeus kan komma att närma sig frigivning.

Zethraeus skriver i sin ansökan om att få tidsbestämt: "Är väl medveten om det brott jag dömdes för 1995 och är i dag djupt ångerfull och skamsen. Det begångna brottet var inte planerat och inte heller ett led i systematisk brottslighet".

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela