Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stureplansmördaren kan snart vara fri

- 11/02/2014, 11:28 -
Nu kan stureplansmördaren Tommy Zethraeus snart vara fri.
1 av 3

Nu kan stureplansmördaren Tommy Zethraeus snart vara fri.

TT Bild

I december 1994 sköt han ihjäl fyra personer.
2 av 3

I december 1994 sköt han ihjäl fyra personer.

Krister Larsson/SCANPIX

Efter att ha nekats inträde till Sturecompaniet.
3 av 3

Efter att ha nekats inträde till Sturecompaniet.

Per-Olof Sännås/SCANPIX

Nu har Örebro tingsrätt beslutat att omvandla stureplanmördaren Tommy Zethraeus livstidsstraff till tidsbestämt. Vilket innebär att 44-åringen snart kan vara fri.

STOCKHOLM. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus har suttit fängslad i 19 år efter att han sköt ihjäl fyra personer på Stureplan. Nu har tingsrätten beslutat om att ge honom tidsbestämt straff – vilket innebär att 44-åringen kan vara fri om bara några år.

Mördade fyra personer

Zethraeus är dömd för att den 4 december 1994 vid Sturecompagniet i Stockholm ha mördat fyra personer och försökt mörda ytterligare fem. Han dömdes vid samma tillfälle för ett rån. För detta dömde hovrätten honom till livstids fängelse. Under verkställigheten har han vid två tillfällen dömts för allvarlig brottslighet. Zethraeus, även kallad Stureplansmördaren, har nu avtjänat drygt 19 år och två månader av livstidstraffet.

Utgått från fem kriterier

pressmeddelandet från Sveriges domstolar skriver man att man vid prövningen av 44-åringens ansökan om omvandling särskilt beaktat fem angivna kriterier. 

Dessa är den tid som Tommy Zethraeus har avtjänat, vad som av domen framgår om de omständigheter som legat till grund för att han fått ett livstidsstraff, om det finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet, om han åsidosatt vad som gäller för straffverkställigheten samt om han har medverkat till att främja sin anpassning till samhället.

"Djupt ångerfull och skamsen"

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Zethraeus kan komma att närma sig frigivning.

Zethraeus skriver i sin ansökan om att få tidsbestämt: "Är väl medveten om det brott jag dömdes för 1995 och är i dag djupt ångerfull och skamsen. Det begångna brottet var inte planerat och inte heller ett led i systematisk brottslighet".