Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ericas Facebookinlägg om GTA V har gjort succé: "Fick en chock"

"Vart lite större än jag trodde."
1 av 4

"Vart lite större än jag trodde."

GTA har fått hård kritik för sin kvinnosyn.
2 av 4

GTA har fått hård kritik för sin kvinnosyn.

Faksimil

Det är ett mycket grafiskt spel.
3 av 4

Det är ett mycket grafiskt spel.

Som innehåller mycket våld.
4 av 4

Som innehåller mycket våld.

Nyheter | 20/02/2014 17:09

"Varför langar föräldrar dessa hemska spel till sina barn?" Den frågan ställer sig Erica Lindblom i ett Facebookinlägg om tevespelet GTA. Och inlägget har fått enorm spridning.

ESKILSTUNA. När Erica Lindblom fick reda på att hennes son spelade GTA V hemma hos en kompis blev hon upprörd. Hon sammanfattade sin känslor för det spelet, och andra våldsamma datorspel, i ett inlägg på Facebook kompletterat med ett illustrerande foto.

Ett inlägg som har fått rejäl spridning. Nu, nästan två månader efter att hon satte sig ned vid datorn, har bilden delats nästan 20 000 gånger och fortsätter att sprida sig.

Erica har även uppmärksammats i SVT:s Östnytt i samband med att personalen på en skola i Norrköping berättade om sin oro över det våldsamma spelets spridning.

Något som hon inte hade väntat sig.

– Nej, det vart ju lite större än vad jag trodde, säger hon till Nyheter24.

Läs Ericas text här:

"HAR FÖRÄLDRAR HELT FÖRLORAT FÖRSTÅNDET?
Jag har upptäckt att små barn sitter och spelar GTA5 och Call of duty. Vi snackar 7-åringar och uppåt och vi snackar vanligt förekommande. Jag fick en chock när jag hämtade min 9 åriga son hos sin vän som är ett år yngre. Mamman meddelade glatt att barnen spelat GTA5. Det får inte min son spela! Är det inte 18 års gräns på det!? Jorå det stämmer och spelet gick ut på att vara gangster. Du kan mörda, råna, skadeskjuta, köra ihjäl människor, göra bankrån. Du kan gå på strippklubb, få privata danser, titta på sexscener. Spelet är starkt kvinnoförnedrande. Det finns inga goda förebilder. Det florera grova sexskämt bland karaktärerna och repliker som “ jag skiter i om du är 12 år jag tänker våldta dej ändå”. Spelet är mycket verklighetstroget med bra grafik och du utför alla handlingar i realistisk höjd som om du verkligen var där. Skadade människor kan t ex förblöda och plågas långsamt till döds. Droger och alkohol florerar i spelets värld. Spelen är gjorda för 18 åringar och inte för 7 år och uppåt.

“Langarna” är bra föräldrar som älskar och bryr sig mycket om sina barn de är välutbildade och närvarande. Varför langar föräldrar dessa hemska spel till sina barn? JAG FÖRSTÅR INTE! Små barns hjärnor är inte färdig utvecklade och sannolikt mer mottagliga för att själva utveckla aggressivt beteende. Man frestas att använda våld och blir belönad för det i spelet. Belöningar använder vi framgångsrikt för att befästa bra beteenden hos våra barn. Små barn får inga bra värderingar genom att ha denna makabra underhållning på sin fritid. Att det lilla barnet får uppleva den makt de får genom att använda ett vapen och ger dem känslan av att de själva utför våldet, vad skall de ha den erfarenheten till? Gissar att få vuxna sitter bredvid och för en diskussion med sitt barn. Jaha nu sköt du ihjäl den där personen, hur tror du att det känns att bli skjuten? Hur tror du att den personens familj känner när du dödade deras son/dotter/syster/bror/mamma/pappa? Är det okej att köra på någon med bil, bara för att man har lust? Är det okej att kapa ett tåg? Är det okej att råna för att själv få pengar? Är det okey att slänga ur sig sexuella anspelningar? Är det klokt att ta droger? Vilka konsekvenser får det i det riktiga livet? Någonstans är det ju just det man ägnar sig åt när barnen befinner sig i ”den riktiga världen” att lära dem bra värderingar och empati som de nu går miste om i samma utsträckning.

Föräldrar kan lugnt och omdömeslöst beröva sina barn en vettig fritid utan att själva få några konsekvenser (det är inte straffbart att langa våldsspel), konsekvenserna får barnen själva hantera i framtiden och de barn som har svårt att bromsa sina impulser accelererar sin oförmåga omgående. Många barn spenderar mer tid i spelen än med sina föräldrar. Släng spelet och ge barnen en bättre fritid!"

Se inslaget från Östnytt här:

Håller du med Erica?