Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson stoppad av läkare – "för patientsäkerheten"

- 12/03/2014, 21:27
Läkaren menar att besöket skapade olust hos personalen.
1 av 2

Läkaren menar att besöket skapade olust hos personalen.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Det var under ett studiebesök på Norrlands universitetssjukhus som SD stoppades.
2 av 2

Det var under ett studiebesök på Norrlands universitetssjukhus som SD stoppades.

TT NYHETSBYRÅN

När Jimmie Åkesson med entourage på onsdagen skulle göra ett studiebesök på Norrlands universitetssjukhus blev han stoppad av en läkare.
– Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen, säger läkaren till Västerbottensnytt.

UMEÅ. När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under onsdagen skulle göra ett studiebesök på geriatriken på Norrlands universitetssjukhus blev han stoppad av en läkare.

När Åkesson närmade sig avdelningen ställde sig läkaren i vägen och meddelade att de inte var välkomna. 

– Jag fick inget svar från honom. En ur landstingsledningen bad mig gå tillbaka till mina arbetsuppgifter, men jag stod kvar och upprepade det jag sagt, säger läkaren som vill vara anonym, till SVT Västerbottensnytt.

Läkaren ska ha sagt att Åkesson och hans entourage påverkade personalen och utgjorde en risk för patientsäkerheten. Något som slutade med att gruppen gick runt honom och därefter gjorde ett kort besök innan de gick därifrån via bakdörren, rapporterar SVT Västerbottensnytt.

Fick reda på studiebesöket samma dag

Varken läkaren eller personalen hade fått någon information om att Sverigedemokraterna skulle komma på besök förrän på onsdagens morgonmöte.

– Det blev en tryckt stämning. Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen. Några hade hört att han skulle komma till Umeå men vi fick inte veta att han skulle besöka oss förrän i dag, säger läkaren till SVT Västerbottensnytt.

Läkaren menade att det på grund av hög arbetsbelastning därefter inte fanns någon tid för personalen att prata ihop sig men att läkaren under arbetets gång kände att det fanns en känsla av obehag och olust hos personalen. Något som fick läkaren att senare agera.

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas åt patienterna, säger han till SVT Västerbottensnytt.

Inte på grund av politiska åsikter

Läkaren säger till SVT Västerbottensnytt att han inte sympatiserar med Sverigedemokraterna samt att han inte tycker att partiets människosyn är förenlig med vårdens.

– När jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet hur besöket påverkar vårdmiljön, jag som delvis medicinskt ansvarig. Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare.

Linus Bylund, pressekreterare åt Jimmie Åkesson, säger till SVT Västerbottensnytt att han tycker att det är tråkigt att Åkesson inte tilläts bilda sig en uppfattning av läget på sjukhuset. Han håller heller inte med om läkarens beskrivning av SD:s människosyn.

– Det är en jättekonstig och vanlig missuppfattning. Vi gör inte skillnad på människor på det sätt som han vill påstå, säger han till SVT Västerbottensnytt.