Läkaren menar att besöket skapade olust hos personalen.
1 av 2
Läkaren menar att besöket skapade olust hos personalen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Det var under ett studiebesök på Norrlands universitetssjukhus som SD stoppades.
2 av 2
Det var under ett studiebesök på Norrlands universitetssjukhus som SD stoppades. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson stoppad av läkare – "för patientsäkerheten"

När Jimmie Åkesson med entourage på onsdagen skulle göra ett studiebesök på Norrlands universitetssjukhus blev han stoppad av en läkare. – Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen, säger läkaren till Västerbottensnytt.


Brist på information

Enligt läkaren hade konfrontationen kunnat undvikas om personalen på den berörda avdelningen fått information om Jimmie Åkessons besök tidigare än på onsdagsmorgonen. 

– Naturligtvis har någon på landstinget vetat om det här besöket tidigare än i morse. Vi kände oss överkörda, säger han till SVT Västerbottensnytt.

UMEÅ. När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under onsdagen skulle göra ett studiebesök på geriatriken på Norrlands universitetssjukhus blev han stoppad av en läkare.

När Åkesson närmade sig avdelningen ställde sig läkaren i vägen och meddelade att de inte var välkomna. 

– Jag fick inget svar från honom. En ur landstingsledningen bad mig gå tillbaka till mina arbetsuppgifter, men jag stod kvar och upprepade det jag sagt, säger läkaren som vill vara anonym, till SVT Västerbottensnytt.

Läkaren ska ha sagt att Åkesson och hans entourage påverkade personalen och utgjorde en risk för patientsäkerheten. Något som slutade med att gruppen gick runt honom och därefter gjorde ett kort besök innan de gick därifrån via bakdörren, rapporterar SVT Västerbottensnytt.

Fick reda på studiebesöket samma dag

Varken läkaren eller personalen hade fått någon information om att Sverigedemokraterna skulle komma på besök förrän på onsdagens morgonmöte.

– Det blev en tryckt stämning. Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen. Några hade hört att han skulle komma till Umeå men vi fick inte veta att han skulle besöka oss förrän i dag, säger läkaren till SVT Västerbottensnytt.

Läkaren menade att det på grund av hög arbetsbelastning därefter inte fanns någon tid för personalen att prata ihop sig men att läkaren under arbetets gång kände att det fanns en känsla av obehag och olust hos personalen. Något som fick läkaren att senare agera.

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas åt patienterna, säger han till SVT Västerbottensnytt.

Inte på grund av politiska åsikter

Läkaren säger till SVT Västerbottensnytt att han inte sympatiserar med Sverigedemokraterna samt att han inte tycker att partiets människosyn är förenlig med vårdens.

– När jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet hur besöket påverkar vårdmiljön, jag som delvis medicinskt ansvarig. Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare.

Linus Bylund, pressekreterare åt Jimmie Åkesson, säger till SVT Västerbottensnytt att han tycker att det är tråkigt att Åkesson inte tilläts bilda sig en uppfattning av läget på sjukhuset. Han håller heller inte med om läkarens beskrivning av SD:s människosyn.

– Det är en jättekonstig och vanlig missuppfattning. Vi gör inte skillnad på människor på det sätt som han vill påstå, säger han till SVT Västerbottensnytt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.