Léon Löwered satte upp en lapp med boken om Anne Franks liv.
1 av 3
Léon Löwered satte upp en lapp med boken om Anne Franks liv. - Foto: privat
Lappen som han skrev.
2 av 3
Lappen som han skrev. - Foto: privat
Löwered tycker att det är värt att ta konflikten.
3 av 3
Löwered tycker att det är värt att ta konflikten. - Foto: privat

Hörde grannens nazihälsning – gjorde fin grej

Festen urartade när grannarna började skrika Hitlerhälsningen "Sieg heil" – något som fick Léon Löwered att lämna en "arg lapp" tillsammans med boken om Anne Franks liv.
– Det är laddade ord och jag tror helhjärtat att de som skriker detta i dag inte vet vad det egentligen betyder, säger Léon Löwered till Nyheter24.


Anne Frank

Anne Frank var en judisk flicka som blev internationellt känd för sin dagbok som publicerades och skildrar hennes upplevelser under den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget.

Hon dog i koncentrationsläger, 15 år gammal.

GÖTEBORG. Léon Löwered, 30, har inget emot hög musik och att det är "livat i huset" – men han reagerade starkt på sina grannars fest och lämnade en "arg lapp" dagen efter.

"Jag tyckte att det mer än roligt när ni mellan 12-01 stod och upprepande skrek SIMHALL SIMHALL SIMHALL! Det gav mig ett gott skratt tills jag, min sambo och släktingar som var på besök insåg att ni stod och skrek 'Sieg Heil' så att det dånade i huset!", stod det på lappen.

– Jag valde att sätta upp lappen för mina andra grannars skull – mer än för den "fest" som uppenbarligen "spårade ur". Vi har i vårt hus ett flertal boende som inte har svenska som sitt förstaspråk och jag skämdes något fruktansvärt på tanken att det enda de skulle uppfatta när de ligger och sover är några som skriker "sieg heil", säger Léon Löwered till Nyheter24.

Köpte boken om Anne Franks liv

Men Löwered tyckte inte att det räckte med att enbart skriva en lapp. Han köpte dessutom boken "Anne Franks dagbok" som han fäste i ett tunt rep tillsammans med lappen.

"Jag gav mig ner på stan idag och köpte lite läsning till er (jag bjuder på dom 159 kronorna). Det är en 13-årig flickas biografi, hon skriver ett par rader om hur det var att växa upp i en tid när nästan alla skrek Sieg Heil och hur 'coolt' detta var", står det på lappen.

Gästerna bad om ursäkt

Hans lapp har nu spridits flitigt på Facebook och Twitter – men har också nått grannen i huset.

– Efter detta så har jag fått reda på att det var grannens gäster som hade spårat ur. Grannarna ringde faktiskt tillbaka sina gäster, som var cirka 35-40 gamla, och dagen efteråt gick de runt och bad om ursäkt i huset. Även om det de gjorde var fel så är det ändå fint att de var vuxna nog att be om ursäkt.

Det är inte alltid det lättaste att ta fighten men Löwered tvekade inte.

– Jag tror att många känner igen sig i att det är obehagligt att ta konflikten, men också att det värt att göra det, avslutar Löwered.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kidnappad flicka befriad efter tio år

En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.