Knäcken, något av en legendar.
1 av 5
Knäcken, något av en legendar. - Foto: Knäckens FB-sida
Knäcken bemästrade konsten att njuta av livet.
2 av 5
Knäcken bemästrade konsten att njuta av livet. - Foto: Knäckens FB-sida
Han gillade att äta på restaurang.
3 av 5
Han gillade att äta på restaurang. - Foto: Knäckens FB-sida
Och att hänga med turister.
4 av 5
Och att hänga med turister. - Foto: Knäckens FB-sida
Nu har en insamling startat i syftet att samla in tillräckligt mycket pengar för att skapa en staty i Knäckens minne.
5 av 5
Nu har en insamling startat i syftet att samla in tillräckligt mycket pengar för att skapa en staty i Knäckens minne. - Foto: Knäckens FB-sida

Död katt blir staty på Gotland – för 80 000

Har du besökt Visby på sommaren? Då kanske du känner till katten Knäcken? Han som spatserade på Stortorget och hängde med turisterna. Nu kan han komma att bli odödlig.


Knäcken som bronskatt

Statyn ska skapas av skulptören Sonny Laurin och vara i naturlig storlek.

Den ska gjutas i brons.

Statyn beräknas kosta omkring 80 000 kronor.

Här kan du läsa mer om insamlingen: Staty av katten Knäcken i Visby 

VISBY. Katten Knäcken blev 14 år gammal. Han dog i fjol men innan dess hann han bli en välkänd profil, inte minst för soltörstiga sommarturister.

Katten Knäcken var nämligen något av en lokalkändis på sommargatorna i Visby. Han brukade strosa omkring på Stortorget, knycka mössor av folk och sågs då och då hoppa upp på en stol på någon av uteserveringarna i hopp om att få sig en liten matbit, något han ofta fick. 

Han var en välkänd profil på gatorna i över tio års tid. Under de sista åren flyttade han dock till Stockholm där han avled i fjol, 14 år gammal.

Kan bli odödlig

Men det tar inte slut där. Nu har initiativ tagits till att hedra katten Knäcken genom att uppföra en staty av honom på det nämnda torget.

Bakom initiativet står Linus Olander och Andréa Gadd. För ett par år sedan startade de den uppskattade Facebookgruppen Knäcken och därur kläcktes idén till en staty. 

– När Knäcken gått bort kom en idé om att skicka in ett medborgarförslag till Region Gotland om att göra en staty i hans minne och så fick vi igenom det, säger Linus Olander till Nyheter24.

Startat insamling

Statyn ska skapas av skulptören Sonny Laurin som är verksam på Gotland. Det återstår endast ett litet problem – finansieringen. 

Statyn beräknas kosta omkring 80 000 kronor och Region Gotland kan inte betala. Därför har nu Linus Olander och Andréa Gadd startat en insamling via Crowdculture i hopp om att få in pengar.

I skrivande stund har insamlingen fått in nio procent av summan.

– Många är positiva till initiativet och nu hoppas vi att många vill hjälpa till att bidra, säger Olander till Nyheter24.

Hur det går återstår att se. Kommer katten Knäcken att bli ett stående inslag i Visbys stadsbild?

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.