Nazisterna i SMR när de gick till attack i Kärrtorp.
1 av 4
Nazisterna i SMR när de gick till attack i Kärrtorp. - Foto: Hampus Andersson / TT
Demonstration mot nazism.
2 av 4
Demonstration mot nazism. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Partiledaren för Svenskarnas parti: Stefan Jacobsson.
3 av 4
Partiledaren för Svenskarnas parti: Stefan Jacobsson. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX
I Grästorp valdes Daniel Höglund från nynazistiska SvP in i kommunfullmäktige, men efter att det visade sig att han inte var skriven i kommunen fick han lämna sin post. Partiet ställer 2014 upp i ett trettiotal kommunalval.
4 av 4
I Grästorp valdes Daniel Höglund från nynazistiska SvP in i kommunfullmäktige, men efter att det visade sig att han inte var skriven i kommunen fick han lämna sin post. Partiet ställer 2014 upp i ett trettiotal kommunalval. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Största mobiliseringen sen andra världskriget"

Två större nazistattacker har präglat slutet av 2013 och början av 2014. Men även på ett bredare plan har den nazistiska aktiviteten ökat, enligt stiftelsen Expos nya årsrapport.


Aktiviteten i Sverige

Svenskarnas parti-aktiviteter – kommun för kommun:

1. Karlstad (129)
2. Stockholm (77)
3. Upplands-Bro (69)
4. Sundsvall (51)
5. Kalmar (50)

Typ av aktivitet – hela rasideologiska miljön:

Propagandaspridning
(från 1 351 till 1 884)
Manifestationer
(från 179 till 224)
Demonstrationer
(från 7 till 5)

Ytterligare fem misstänks efter Kärrtorp

På tisdagen meddelade polisen att ytterligare fem personer delgivits misstanke om våldsamt upplopp efter Kärrtorpattacken. Fyra av dem har enligt Expressen kopplingar till organisationer på den yttersta vänsterkanten. En av dem är tidigare dömd för bland annat våldsamt motstånd och två andra har tidigare figurerat i brottsutredningar.

Sedan tidigare har sju nazister från SMR åtalats för händelserna.

SVERIGE. "Sammantaget ser vi den största mobiliseringen av den nazistiska rörelsen sedan andra världskriget".

Så skriver stiftelsen Expos vd Daniel Poohl och researchern Anna-Sofia Quensel på Aftonbladet Debatt. På tisdagen presenteras grunderna i Expos årsrapport över den rasideologiska miljön – Intolerans 13.

Kretsar kring två grupper

Rapporten visar på en rekordhög aktivitet där nästan allt numera kretsar kring två organisationer – Svenskarnas parti (SvP) och Svenska Motståndsrörelsen (SMR). För hela miljön ökade antalet aktiviteter med 28 procent jämfört med 2012. Det totala antalet aktiviteter var 2 333.

Antalet aktiviteter för nynazistiska SvP ökade markant under 2013. 1 617 jämfört med 1 034 aktiviteter 2012. Den vanligaste typen av aktivitet är fortfarande propagandaspridning. Partiet har varit mest aktiva i Värmlands län.

SMR, som låg bakom attacken mot en antinazistisk demonstration i Kärrtorp i december, har fortsatt vara mest aktiva i området runt Stockholm. Men även i kommunerna Söderhamn, Kristianstad, Trollhättan och Varberg har organisationen genomfört flera aktioner, enligt Expo Idag. Också deras aktivitet har generellt sett ökat.

"Dukar upp ett prydligt smörgåsbord"

Expo menar att det är Sverigedemokraternas väg in i politikens finrum som öppnat spelplanen för de nazistiska organisationerna.

"För de som vill in i politiken, och inte platsar i Sverigedemokraterna, finns Svenskarnas parti. För den som inte tror att revolutionen nås via valurnorna finns Svenska motståndsrörelsen. De dominerande grupperna dukar upp ett prydligt och aptitligt smörgåsbord, i en tid av hunger", skriver Poohl och Quensel på Aftonbladet Debatt.

Övriga rasideologiska grupper, utöver SMR och SvP, har tidigare stått för 20 procent av aktiviteten. Nu är den siffran nere på 4,5 procent. Bland de övriga organisationerna återfinns Nordisk Ungdom, Nordiska nationalsocialister, Förbundet Nationell Ungdom och Nationaldemokraterna.

Hela rapporten publiceras i kommande nummer av Tidskriften Expo.

SvP
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
"Kämpa Showan!"
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.