Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kent, 43: "Nu ska jag leva på en kvinnolön"

- 26/03/2014, 13:08 -
Kent Kullander ska klara sig på  27 000 kronor.

Kent Kullander ska klara sig på 27 000 kronor.

Vision

Kent Kullander ska under en månads tid leva på 27 000 kronor i lön i stället för 32 000. Syftet? Att uppmärksamma löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

April blir en tuff månad för Kent Kullander, 43 år. Då ska han nämligen leva på en kvinnolön. I stället för sina vanliga 32 000 kronor i månaden ska han leva på 14 procent lägre lön – 27 000 kronor. 

Kent jobbar som regionsamordnare på fackförbundet Vision i Linköping. Under en månads tid ska nu Visions medlemmar få följa hans månad med kvinnolön på Twitter. 

– Det är ett experiment för att uppmärksamma vår jämställdhetsblogg som vi kört sedan årsskiftet. Vi har sett att många är intresserade av att läsa vad som står, att de stannar kvar länge. Men vi har inte fått tillräckligt med trafik. Så då funderade vi på hur vi ska kunna väcka frågan ytterligare och kom fram till det här. Lönefrågan är något som alla kan relatera till. 

Ser du det som en uppoffring?

– Nej. Inte som en uppoffring. Jag hade kunnat göra vad som helst egentligen. Bara något görs åt problemet i stället för att bara sitta bakom ett skrivbord, säger Kent till Nyheter24 och fortsätter:

– Det hade kunnat göras av flera. Till exempel någon som jobbar på Arbetsförmedlingen, hur det är att leva på A-kassa. Eller någon som jobbar med socialbidrag, att de ska få känna på hur det är att leva på bidrag. 

I intervjun på Affärsliv.com säger du att du ska lägga undan pengarna. Är det inte bättre att i stället skänka resterande 4 500 kronor till någon organisation som verkar för jämställdhet och lika löner?

– Den frågan har jag inte reflekterat över. Jag ska lägga undan pengarna, säger Kent till Nyheter24 och fortsätter:

– Men absolut. Det kan vara en god idé att skänka pengarna.

Kan du tänka dig att det här experimentet kan anses provocerande?

– Visst är det så, det är vi medvetna om.