Kent Kullander ska klara sig på  27 000 kronor.
Kent Kullander ska klara sig på 27 000 kronor. - Foto: Vision

Kent, 43: "Nu ska jag leva på en kvinnolön"

Kent Kullander ska under en månads tid leva på 27 000 kronor i lön i stället för 32 000. Syftet? Att uppmärksamma löneskillnaderna mellan kvinnor och män.


Jobbar gratis 66 minuter om dagen

I dag jobbar kvinnor gratis 66 minuter om dagen. Något som bland annat uppmärksammats av Sveriges Kvinnolobby som tillsammans med flera kvinnoorganisationer står bakom 15:53-rörelsen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om rörelsen som bildades inför 8 mars 2012 och löd under namnet 15:52 – vilket är klockslaget för när kvinnor börjar arbeta gratis – till skillnad från män som har fullt betalt för sitt arbete mellan klockan 8-17.

2014 ändrade rörelsen sitt namn – från tidigare 15:52 – till 15:53 då löneskillnaden minskade med 0,2 procentenheter.

April blir en tuff månad för Kent Kullander, 43 år. Då ska han nämligen leva på en kvinnolön. I stället för sina vanliga 32 000 kronor i månaden ska han leva på 14 procent lägre lön – 27 000 kronor. 

Kent jobbar som regionsamordnare på fackförbundet Vision i Linköping. Under en månads tid ska nu Visions medlemmar få följa hans månad med kvinnolön på Twitter. 

– Det är ett experiment för att uppmärksamma vår jämställdhetsblogg som vi kört sedan årsskiftet. Vi har sett att många är intresserade av att läsa vad som står, att de stannar kvar länge. Men vi har inte fått tillräckligt med trafik. Så då funderade vi på hur vi ska kunna väcka frågan ytterligare och kom fram till det här. Lönefrågan är något som alla kan relatera till. 

Ser du det som en uppoffring?

– Nej. Inte som en uppoffring. Jag hade kunnat göra vad som helst egentligen. Bara något görs åt problemet i stället för att bara sitta bakom ett skrivbord, säger Kent till Nyheter24 och fortsätter:

– Det hade kunnat göras av flera. Till exempel någon som jobbar på Arbetsförmedlingen, hur det är att leva på A-kassa. Eller någon som jobbar med socialbidrag, att de ska få känna på hur det är att leva på bidrag. 

I intervjun på Affärsliv.com säger du att du ska lägga undan pengarna. Är det inte bättre att i stället skänka resterande 4 500 kronor till någon organisation som verkar för jämställdhet och lika löner?

– Den frågan har jag inte reflekterat över. Jag ska lägga undan pengarna, säger Kent till Nyheter24 och fortsätter:

– Men absolut. Det kan vara en god idé att skänka pengarna.

Kan du tänka dig att det här experimentet kan anses provocerande?

– Visst är det så, det är vi medvetna om. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.