Angelica fick ingen ersättning från sitt försäkringsbolag.
1 av 2
Angelica fick ingen ersättning från sitt försäkringsbolag. - Foto: Privat
Detta trots att hennes före detta sambo dömdes för misshandel.
2 av 2
Detta trots att hennes före detta sambo dömdes för misshandel. - Foto: Privat

Misshandlades av sambon – nekas ersättning för att de bodde ihop

Angelicas före detta sambo misshandlade henne. Men när hon sökte ersättning från sitt försäkringsbolag blev svaret nej – eftersom att de vid tidpunkten var skrivna på samma adress.


"Trivs bra"

I dag bor Angelica på en annan ort än vad hon gjorde under större delen av förhållandet med misshandlaren.

– Jag jobbar heltid och trivs bra, säger hon till Nyheter24.

Angelica, 23, misshandlades under mer än ett års tid av sin dåvarande sambo, och han kom även att dömas för misshandel. Något som hon även bloggat om. Men trots det får hon ingen ersättning från sitt försäkringsbolag – något som har fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

– Det är väldigt många som skriver till mig att de inte hade någon aning om att en sådan här typ av regel finns hos försäkringsbolagen. Mina tweets har spridits väldigt fort och förhoppningsvis så fortsätter det så. Jag vill att så många som möjligt ska bli medvetna om det, så de inte blir lika chockade som jag blev när beskedet kom, säger hon till Nyheter24.

"Gått igenom ett helvete"

Regeln som hon hänvisar till är att den överfallsförsäkring som ingår i hemförsäkringen inte gäller om de inblandade är skrivna på samma adress skriver P3 Nyheter.

– Det betyder alltså att om en helt okänd människa skulle komma hem till mig och misshandla mig så skulle jag kunna få ersättning, men när det har varit en person som jag levt med i vardagen, som slagit mig varenda dag, då räknas det helt plötsligt inte, säger Angelica och fortsätter:

– Jag förstår att det finns "skojare" som lurar försäkringsbolagen, men det måste vara en betydligt mindre procent än de som faktiskt har gått igenom ett helvete likt det jag var med om.

"Man ska inte behöva skämmas"

Trots beskedet så känner hon att hon ändå fick ett trevligt bemötande från försäkringsbolaget. Men det gör inte att Angelica är mer nöjd med reglerna.

Våld i nära relationer är kränkande nog, man ska inte behöva skämmas för att man tror att försäkringsbolaget ska hjälpa en, säger hon och fortsätter:

– Det har inte varit lätt att gå igenom ett sådant förhållande, hela rättsprocessen samt att få ett sådant här besked. Och då är det långt ifrån över.

Hur kommer du att gå vidare nu?

– Det handlar inte om pengarna för mig, det handlar om principen. Jag vet inte helt säkert hur jag kommer att gå vidare än, jag är bara glad att det sprids och att Sveriges befolkning kan bli mer uppmärksamma på hur det hela fungerar, säger Angelica till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

1 timme sedan
En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.