Barnen har inte glömt Syrien: "Gör något åt kriget Reinfeldt"

"Varför tillverkar Sverige vapen?" Isak och flera andra barn skriver brev till Fredrik Reinfeldt och ber honom göra något åt kriget i Syrien.


Syrienkonflikten

Sedan april 2011 har inbördeskriget i Syrien rasat och det rasar fortfarande. 

Det började som en revolution mot landets president Bashar al-Assad efter inspiration från revolutionerna i Egypten och Tunisien. 

Över 6,5 miljoner människor har tvångsförflyttats inom Syrien, och hela två miljoner har tvingats fly till grannländer. Många av dessa är barn och ofta har familjerna inte kunnat ha med sig packning, vilket har gjort att den hårda vintern i år har drabbat flyktingarna hårt.

"Hej jag heter Marisol och är 9 år. Jag har märkt att syriens flyktingar har det väldigt svårt så om man pratar så mycket om det varför komer inte någon bil med medesin och mat och sånt dom behöver".

Marisol är ett av flera barn som inte glömt kriget i Syrien. Kriget som rasat sedan april 2011 och som varje dag skördar nya offer och tvingar människor på flykt från sina hem. 

Nu vill hon och flera andra barn att statsminister Fredrik Reinfeldt gör något åt saken. Nyheter24 har tagit del av några av de brev som barnen skickat till statsministern.

"Varför tillverkar Sverige vapen?"

Åttaårige Isak skriver till statsministern och undrar varför Sverige tillverkar vapen.

"Hej Fredrik! Jag heter Isak och är 8 år. jag har en fråga till Dig: – Varför tillvärkar Sverige vapen till andra länder som Syrien där dör folk kanske av dom vapnen som vi tillverkar? Jag vill gärna ha ett svar. Tack på förhand! Mäd vänlig hälsning Isak".

Han får svar av statsrådsberedningen som försäkrar att Sverige inte säljer vapen till Syrien. 

"Gör något åt det"

Sjuåriga Miranda tycker att det är dags att agera.

"Till statsministern jag vill at du ska jola nåt åt kriget i syrien. Miranda 7 år".

Som svar skriver statsrådsberedningen bland annat att Sverige tar emot flest Syrienflyktingar av EU-länderna och hittills har satsat över en miljard kronor på olika former av hjälp till det syriska folket.

Se barnens brev i bildspelet ovan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.